Король Бельгії призупинив демісію прем'єр-міністра.

Урядова криза в Бельгії стала наслідком суперечки про міграційний пакт ООН.

    

                                   Шарль Мішель

 

Прем'єр-міністр Бельгії Шарль Мішель (Charles Michel) у вівторок, 18 грудня, подав бельгійському королю Філіпу прохання про демісію. Про свій намір залишити посаду керівник уряду заявив після того, як представники соціал-демократів і «зелених» внесли до парламенту пропозицію про вотум недовіри уряду.

 

Монарх призупинив рішення про відставку прем'єра, йдеться в комюніке, оприлюдненому на Twitter королівського палацу. Шарль Мішель є лідером партії «Реформаторський рух».

 

Урядова криза в Бельгії стала наслідком розбіжностей в позиціях глави уряду і керівництва «Нового фламандського альянсу» (Nieuw-Vlaamse Alliantie; N-VA) з питання про міґраційний пакт ООН. N-VA, який  репрезентує інтереси фламандців і є найбільшою з чотирьох партій в складі урядової коаліції, вийшов з неї у неділю, 16 грудня. Це сталося після того, як прем'єр Бельгії виступив за ратифікацію міґраційного пакту.

 

Чергові парламентські вибори в Бельгії очікують в травні 2019 року.

 

Нагадаємо, що 10 грудня учасники міжурядової конференції ООН в марокканському Марракеші підписали Світовий пакт про безпечну, впорядковану і регульовану міграцію. Таким чином вперше були встановлені загальносвітові стандарти поводження з трудовими міґрантами. Документ зобов’язує країни походження, транзитні країни та країни призначення активніше співпрацювати одні з одними з метою зниження нелеґальної міграції. 17 грудня учасники Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку більшістю голосів затвердили Пакт. Однак низка західних держав відмовилася від участі в Пакті, зокрема Австрія, Болгарія, Угорщина, Чехія і Сполучені Штати.

19.12.2018