СБУ звинувачує Росію в розпалюванні вуличних протестів у Франції

 

За версією СБУ, оприлюдненою на її сторінці у фейсбуці, у французький рух «жовтих камізельок» втесалися російські аґенти, «за спиною мирних мітингувальників вони вдаються до організації безладів та актів насилля у Франції». За інформацією СБУ, «російські спецслужби мають організувати аналогічні провокації у Бельгії, Німеччині, Іспанії, Болгарії та інших європейських країнах».  

 

 

СБУ запостила на фейсбуці знимку, на якій з прапором самопроголошеної ДНР позують Сорлін Фабріс, член аналітичного центру „Катехон“, пов'язаного з російським бізнесменом Костянтином Малофєєвим, і Ксав'є Моро, громадянин Росії з 2013 року і учасник підконтрольної російським спецслужбам громадської організації «Схід Франція — Солідарність Донбас»:

 

Протягом останніх років Москва наполегливо намагалася взяти під контроль європейські радикальні громадсько-політичні структури. Щорічно на території РФ за безпосереднім організаційним і фінансовим сприянням російських спецслужб проводилися так звані «конференції лідерів правих партій Європи», «міжнародні консервативні форуми», збори «глобального революційного альянсу», де ідеологи «руського миру» Олександр Дугін, Сергій Глазьєв та інші озброювали іноземних представників теорією силового повалення європейських демократій. Для набуття «революційного досвіду» радикалів з Європи сотнями вербували для терористичної діяльності у складі НЗФ та спеціально вивозили під виглядом фейкових спостерігачів на псевдовибори в анексований Крим і окупований Донбас. 

Сьогодні ті ж самі радикали під прапорами так званої ДНР та під кураторством співробітників ФСБ і ГУ ГШ ЗС РФ складають вже «практичний іспит». 

За спиною мирних мітингувальників вони вдаються до організації безладів та актів насилля у Франції. Але за інформацією СБУ російські спецслужби мають організувати аналогічні провокації у Бельгії, Німеччині, Іспанії, Болгарії та інших європейських країнах. 

Як зазначив Голова СБУ Василь Грицак: «Міжнародні кордони не є перепоною для російської гібридної агресії. Брудними методами Кремль руйнує європейську стабільність, бо бачить у ній загрозу для себе». 

Цікава інформація щодо «жовтих жилетів» з прапором фейкового утворення під назвою «ДНР» на фото (Зліва – Сорлін Фабріс, член т.зв. «Міжнародного» аналітичного центру «Катехон», який діє під егідою К. Малофеєва та очолюваного ним Фонду «Святителя Василия Первозванного». До наглядової ради «Катехону» входять ідеологи російського «євразійства» С. Глазьєв (радник президента РФ) та О. Дугін (лідер «Міжднародного євразійського руху»). Функціонер так званого «інтеграційного комітету» «Росія-Донбас», що створений та фінансується російськими спецслужбами. Справа – Ксав’є Моро. Фейковий «спостерігач» на псевдовиборах в ОРДЛО. Протягом 17 років проживає в РФ, громадянин РФ з 2013 року. Засновник Європейського центру стратегічного аналізу «Стратпол» (складова «п’ятої колони» РФ во Франції). Функціонер ГО «Восток Франция Солидарность Донбасс», яка підконтрольна російським спецслужбам).

 

Можливість іноземного втручання в акції протесту перевіряє і Генеральний секретаріат з питань оборони і національної безпеки Франції (SGDSN), пише Le Parisien. Мова йде про заклики до протестів у соцмережах. Британська The Times, своєю чергою, з посиланням на дослідження кібер-безпекової компанії New Knowledge, повідомила, що заклики до протесту з використанням дезінформації та фейків про брутальність поліції поширювали через мережу з більш ніж 200 твітер-акаунтів, пов'язаних з Росією.

 

Цю інформацію підтверджує Альянс забезпечення демократії Німецького Фонду Маршала, який стежить за проросійською інтернет-активністю: прокремлівські твіттер-аккаунти почали поширювати неправдиву та неперевірену інформацію про протести "жовтих жилетів" у Франції, прагнучи підірвати репутацію французького президента Еммануеля Макрона. Серед шістсот відомих прокремлівських акаунтів Твіттера найпопулярнішим хештегом зараз є #giletsjaunes ("жовті камізельки"). Загальним трендом є поширення переконання, що французька поліція готова підтримати протести, що фактами не підтверджується.

 

Учасники акцій протесту "жовтих камізельок" (таку камізельку зобов’язаний мати кожен французький водій, аби вбирати її під час аварійної зупинки авта, тому не дивно, що це вбрання знайшлося для всіх сотень тисяч протестувальників) спочатку протестували проти планів підвищення цін на бензин. Влада Франції скасувала підвищення, проте протести продовжилися. Тепер демонстранти протестують проти уряду і президента країни Емманюеля Макрона. За оцінкою влади, вчора в акціях протесту взяло участь 136 тисяч осіб; поліція затримала понад 1,7 тисячі демонстрантів, а яких 1,2 тисячі заарештовано.

 

В перший день протестів, 17 листопада, в демонстрація взяли участь понад 280 тисяч осіб.

 

 

 

09.12.2018