Центробанк Росії почав готувати банки до відімкнення від сервісів Visa і Mastercard.

Скасування доступу до світових платіжних систем можливе після запровадження відповідних санкцій США.

 

 

Центральний Банк Росії розіслав листи багатьом банкам зі застереженням про ймовірне відімкнення від популярних платіжних сервісів. Як зазначає російський інформаційний портал lenta.ru з покликом на джерела в Міністерстві фінансів Росії, це роблять у зв'язку з можливими новими санкціями з боку Сполучених Штатів.

 

Рекомендаційні листи розіслали здебільшого дрібним банкам, які працюють з міжнародними платіжними системами Visa та Mastercard не безпосередньо, а через більші банки-партнери. ЦБ рекомендує дрібним банкам укласти запасний договір зі ще одним банком, який в разі чого зміг би забезпечити безперебійність роботи банківських карт.

 

Найбільшими гравцями у ролі банків-операторів зв'язку з платіжними системами в Росії є: РНКО «Платежный центр», «Уралсиб», ВТБ, Росбанк і «Промсвязьбанк». У ЦБ стверджують, що листи розіслано для зниження ризиків у платіжних системах.

 

Водночас фінансові експерти зазначають, що зміна банку-партнера – це довгий і болісний процес, який триває приблизно від трьох місяців до півроку, а також супроводжується збоями в роботі банківських карт. Зміна процесингового контрагента для банку обійдеться приблизно в 100 тисяч доларів.

07.12.2018