Росія розблокувала Керченську протоку ненадовго.

 

Міністр оборони України Степан Полторак заявив, що ситуація на кордонах із Росією все ще залишається загрозливою, хоча є "певні просування" у Керченській протоці.

 

"Росія частково розблокувала прохід, розблокувала деякі наші порти, що дало можливість просування наших цивільних і торговельних суден", – сказав Полторак журналістам у середу в Києві, як повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Деякі питання вирішуються, але, на жаль, не всі. Зокрема, не вирішується питання щодо повернення наших героїв", – додав міністр.

 

Водночас, міністр інфраструктури Володимир Омелян констатував, що висновки, складені на підставі спостереження за Керченською протокою в попередні дні, виявилися не такими оптимістичними: Росія продовжує блокувати мореплавство.

 

 

"Як ми й очікували, Москва здійснює ручне регулювання доступу торговельних суден в українські морські порти Азовського моря за давнім принципом Кремля: «хочу/не хочу». Про дотримання свободи судноплавства та неперешкоджання проходженню Керченською протокою навіть не йдеться", – написав Омелян у Facebook.

 

З інфографіки, поширеної міністром, випливає: 5 грудня Росія не пропустила жодного українського судна крізь Керченську протоку.


"Як результат такого підходу, два українські порти втратили більше ніж удвічі вантажопотік, змушені перейти на 4-денний робочий тиждень і скорочувати працівників", – констатував міністр.

 

Напередодні, підсумовуючи становище в Керченській протоці впродовж 3 грудня, Омелян зазначав: "Так, частково розблоковані порти Бердянськ та Маріуполь. Судна здійснюють свій рух на вхід та вихід через Керченську протоку у напрямку українських портів. Судна зупиняє російська сторона, оглядає, як і раніше, проте частково рух відновлено".

 

05.12.2018