Помпео: НАТО має поновити механізми стримування через аґресію проти України.

 

Міністри закордонних справ НАТО були одностайними в засудженні агресивних дій Росії в Азовському морі. Союзники погодилися відпрацювати "пакет відповідей" на новий прояв агресії проти України.

 

Таку заяву за підсумками засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ НАТО зробив державний секретар США Майк Помпео, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

"Союзники були одностайними в засудженні агресивних дій Росії. Механізми стримування мають бути поновлені, і це колективне зобов’язання Європи та світу – не дозволити Росії порушувати основоположні міжнародні норми. Ми сподіваємося, що Росія поверне моряків, яких продовжує утримувати, просто негайно. Ми будемо колективно відпрацьовувати пакет відповідей, які мають продемонструвати Росії, що такі її дії є просто неприйнятними", – наголосив американський урядовець.

 

Раніше посадовець Держдепартаменту США заявив журналістам, що існує кілька ідей, як відповісти РФ на агресію у Керченській протоці (розмова відбулася на борту літака, котрий летів до Брюсселя; прес-служба Держдепу не розголошує прізвищ).

 

"У нас, у США, є деякі ідеї. Ми дуже чітко заявили, що цей крок Росії неприйнятний, це акт агресії. Ми дуже тісно координувалися в останні кілька днів з нашими європейськими союзниками як у форматі НАТО, так і у форматі ЄС, і ось зараз ми сконцентровані на співрозмірній і єдиній відповіді в масштабах Альянсу на те, що сталося в Керченській протоці", – сказав представник американської дипломатії.

 

Представник Держдепу висловив сподівання, що країни ЄС продемонструють лідерство у цьому питанні. Майк Помпео також наголосив, що він сам як держсекретар, а також президент США Дональд Трамп зайняли чітку позицію щодо інциденту в Керченській протоці. 

 

04.12.2018