Трамп: Ми не можемо дозволити Росії, щоб певні речі відбулись.

 

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп відбув "неформальну бесіду" з російським президентом Владіміром Путіним на марґінесі саміту G20 у Буенос-Айресі.

 

Про це повідомила прес-секретар Білого дому Сара Гакебі Сандерс, яка каже, що бесіда відбулася під час обідньої програми.

 

 

"Як зазвичай під час багатосторонніх подій, президент Трамп та перша леді провели низку неформальних розмов зі світовими лідерами за вечерею минулого вечора, включаючи президента Путіна", – розтлумачила Сандерс.

 

Трамп і Путін раніше планували провести офіційну двосторонню зустріч на саміті в суботу, однак Трамп скасував її через російську аґресію в Чорному морі.

 

У коментарі "Голосу Америки" під час саміту Трамп заявив, що самої ідеї переговорів він не відкидає: "Як я і говорив, через те, що відбулося щодо України, кораблів та моряків, час для зустрічі більше не був вдалим. Але я з ним зустрінусь. Мені здається, що у нас дуже хороші відносини, і думаю, що у нас і надалі будуть дуже хороші відносини з Росією, Китаєм та всіма іншими. Я вважаю це важливим. Я зустрінусь із ним у належний час".

 

Президент США зазначив, що він не має гадки про те, чим керується Путін, однак своєю вірогідною зустріччю з президентом РФ Трамп не хотів освячувати того, що відбувається на морі.

 

"Я не здатен читати його думки. Ніхто не може, – сказав Дональд Трамп. – Він знає, чого він прагне, але ми не можемо дозволити, щоб певні речі відбулись. Але вони відбулись. Я не можу бути частиною цього".

 

Державний секретар США Майкл Помпео заявив, що зустріч президентів буде слушною після припинення аґресії. А сигналами в цьому керунку має стати звільнення моряків і суден.

 

"Президент прийняв рішення, що правильно буде сказати росіянам повернути моряків та устаткування Україні – воно їхнє. Люди мають повернутися до своїх сімей, і він хотів надіслати однозначний сигнал, що росіяни мають змінити ці дії", – заявив Помпео в інтерв'ю CNN.

 

"Президент хотів надіслати однозачний сигнал, що ми вважаємо таку поведінку неприпустимою, і ми скасували зустріч", – пояснив він.

 

"Є багато речей, з яких ми хотіли б знайти можливості для спільного руху, багато де американці наражаються на ризики. [Трамп] прагне знайти можливості руху вперед з Росією, але це (напад на кораблі ВМСУ, – Z) вистрибнуло в той час, коли вони могли почати обговорення і досягати прогресу", – зазначив Помпео.

 

Державний секретар підкреслив, що рішення не було імпульсивним і ґрунтовно обговорювалося. "Ми ретельно його оцінили, ми зважили можливості, обміркували послання, і президент Трамп прийняв рішення, що так буде правильно на основі подій, які передували саміту G20", – пояснив він.

 

01.12.2018