Муженко: Україна має дві радіограми попереджень про хід до Керченської протоки.

 

Начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко повідомив про наявність ще двох радіограм, які підтверджують, що екіпажі українських кораблів, захоплених російський стороною в акваторії Чорного моря, завчасно повідомляли про намір пройти Керченською протокою і провадили переговори з російською береговою охороною.

 

Про це Муженко заявив на нараді з питань оборони у Президента України Петра Порошенка в п'ятницю, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Що стосується додаткових даних щодо проходження наших кораблів через Керченську протоку. Є підтвердження ще двох радіограм, в яких чітко звучить те, що наш малий броньований катер "Бердянськ" здійснює запит і спілкується з диспетчером поста технічного спостереження Берегової охорони Федеральної служби безпеки Російської Федерації", – розповів Муженко.

 

З його слів, в радіограмі зафіксовано, що член українського екіпажу під час переговорів зазначає, що, згідно з угодою про російсько-український кордон від 28.01.2003 та договором про співробітництво під час використання Азовського моря та Керченської протоки від 24.12.2003, судна Військово-Морських сил ЗСУ і судна забезпечення мають право безпечного проходження Керченською протокою. При цім українська сторона заявила про готовність прийняти на борт лоцмана "і діяти згідно з планом".

 

"Попередження про прохід Керченською протокою подано за чотири години до початку переходу, згідно з відповідною процедурою", – додав Муженко.

 

30.11.2018