Після нападу на кораблі ВМСУ Росія заблокувала 421 судно.

 

У перші дві доби після нападу Росія заблокувала під Керченською протокою майже півтисячі суден.

 

Про це повідомило Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, покликаючись на результати дистанційного зондування проведеного моніторингу району Керченської протоки у період з 25 по 27 листопада 2018 року.

 

 

"Так, у період з 25 по 27 листопада кількість кораблів у Керченській протоці та поблизу неї збільшилась у більш ніж 2,5 раза – зі 167 до 421 корабля. Через блокування та перегородження Російською Федерацією проходу Керченською протокою, яка згідно з Конвенцією ООН з морського права 1982 року використовується для міжнародного судноплавства, українські та іноземні торгові судна вимушені залишатися в акваторії Чорного та Азовського морів без подальшої можливості заходження до портів Бердянська та Маріуполя", – поінформували у Міністерстві з питань окупованих територій.

 

Згідно з висновком урядових служб, такі дії Росії можуть свідчити про навмисне порушення норм Конвенції ООН з морського права 1982 року та Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки 2003 року. Зокрема, РФ порушує право України на свободу судноплавства та на мирний прохід міжнародною протокою, "який обов'язково має бути неперервним та швидким". "Блокування Керченської протоки свідчить про фактичне зупинення мирного проходу, що є забороненим у міжнародному морському праві", – констатували у МінТОТі.

 

Також Російська Федерація порушує право на свободу судноплавства та на мирний прохід суден третіх держав, які перебувають на вході чи виході з Азовського моря.

 

30.11.2018