МЗС Естонії викликало посла Росії через керченський інцидент.

Українське зовнішньополітичне відомство досі не зробило аналогічного кроку.

 

                                            Олександр Петров

 

Міністерство закордонних справ Естонії в середу, 28 листопада, викликало посла Росії Олександра Петрова у зв'язку зі застосуванням Росією військової сили проти українських військовослужбовців і кораблів у Керченській протоці. Про це повідомив інформаційний портал Delfi.

 

У повідомленні прес-служби естонського зовнішньополітичного відомства, викладеному на його офіційному сайті, говориться, що на зустрічі з Петровим міністр закордонних справ Свен Міксер закликав Росію негайно звільнити українські судна і військовослужбовців. Російському послу було вказано на те, що, відповідно до норм міжнародного права, Росія повинна забезпечувати безперешкодний прохід суден і кораблів з України та інших країн в Азовське море через Керченську протоку.

 

У повідомленні також підкреслюється, що Таллінн не визнає незаконної анексії Криму і підтверджує свою підтримку суверенітету і територіальній цілісності України.

 

Напередодні керівник естонської дипломатії Свен Міксер офіційно засудив дії Росії в Керченській протоці. «Мова йде про навмисну ескалацію напруги з боку Росії, грубе порушення міжнародного права й агресію проти суверенітету і територіальної цілісності України», – наголосив міністр у своїй заяві.

 

Водночас варто зазначити, що Міністерство зовнішніх справ України досі не викликало «на килим» тимчасового повіреного у справах РФ в Україні Олександра Лукашика, аби той дав пояснення агресивних дій Росії в Керченській протоці. Хоча МЗС Росії, своєю чергою, викликало українського тимчасового повіреного Руслана Німчинського ще зранку 26 листопада й висловило йому своє обурення «агресивними й провокаційними діями української сторони в районі Керченської протоки».

28.11.2018