Президент підписав закон про воєнний стан. Хроніка

 

Російські військовики вперше відкрито напали на українську армію, не приховуючись за "зеленими чоловічками" чи найманцями "Д/ЛНР". 23 українські моряки, серед яких шестеро поранених, захоплені в полон. Президент Петро Порошенко підтримав рішення РНБО про запровадження в країні воєнного стану. За його указ, що зазнав двох редакцій, проголосувала більшість депутатів Верховної Ради. Згідно з законом, воєнний стан вводиться з 09:00 26 листопада у 10-ти областях України терміном на 30 днів. Документ поки що не опублікували – він не набув чинності.

 

28 ЛИСТОПАДА

 

02:19 Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп пригрозив скасувати зустріч із Владіміром Путіним, заплановану на кінець тижня в Буенос-Айресі на полях саміту G20, у зв'язку з нападом Росії на українські кораблі в Чорному морі.

 

 

"Я отримаю доповідь сьогодні, і це буде визначальним для того, що відбуватиметься на зустрічі. Я отримаю повну доповідь сьогодні. Вона буде вирішальною. Можливо, я не матиму зустрічі. Можливо, я взагалі не матиму зустрічі. Подивимося, залежить від того, що прийде сьогодні", – сказав Трамп у інтерв'ю The Washington Post.

 

"Мені не подобаєтья ця агресія. Мені не хотілося б бачити таку агресію взагалі. Абсолютно", – зазначив президент США.

 

01:51 Міністр оборони Естонії Юрі Луйк вважає, що Захід недооцінює рівень конфлікту в Чорному морі.

 

"Що мене турбує, то це наш рівень недооцінки ситуації, коли одна країна стріляє по кораблях іншої. Ми вже використовуємо термін «інцидент». Цим ми знижуємо важливість і небезпеку ситуації", – сказав Луйк на безпековій конференції у Берліні, як повідомиляє аґенція "Укрінформ".

 

 

Голова Міноборони Естонії нагадав про події, котрі передували російсько-грузинській війні 2008 року. "Тоді було багато подібної стрільби, а потім в якийсь момент у когось здають нерви, і з'являється привід для агресії; так Росія агресивно вторглася на територію Грузії", – сказав голова естонського Міноборони.

 

Луйк вважає, що поранення українських військовиків слід трактувати як поранення у бою. "Я вважаю це дуже агресивним актом. Це частина загальної російської агресії проти України, ми не можемо їх розділити", – наголосив міністр оборони Естонії.

 

01:14 Президент України Петро Порошенко заявив у інтерв'ю українським телеканалам, що Росія цілеспрямовано готувалася до нападу на українські судна, про що свідчить залучення до спецоперації сил десанту, авіації і засобів радіоелектронної боротьби. "Це була ліцензія на вбивство", – сказав Президент.

 

"Кораблі були уражені, були поранені моряки. Відбувся штурм. Наші захищалися і лише захищалися. Бо я впевнений, що метою була провокація для того, щоб ми відкрили вогонь, і бажано було б, щоб було когось вбито. І я не виключаю, що після цього сценарій був би подібним до сценарію у 2008 році в Грузії", – заявив Верховний головнокомандувач.

 

00:37 Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер не вірить у те, що Росія піде пробивати наземний коридор у Крим.

 

"Я думаю, що це питання доступу до Маріуполя для українців. Росія претендує на одностороннє право контролювати цей доступ, в цьому проблема. Це не обов'язково означає, що Росія здійснить новий наступ на суші", – сказав американський дипломат у коментарі "Укрінформу".

 

Волкер, однак, додав, що для достатнього занепокоєння вистачить і спроб Росії встановити контроль за морськими водами.

 

00:02 Згідно з указом Президента, воєнний стан уже мав тривати півтори доби (від 14:00 26 листопада). Наразі указ не набув чинності через те, що ще не почав діяти закон України про введення воєнного стану, підтриманий у понеділок Верховною Радою на позачерговому засіданні. Як писав раніше Z, голова ВР Андрій Парубій виїхав із візитом до Брюсселя, він планує підписати закон у середу. У середу його ж має підписати і Президент України, й тоді закон передадуть для друку в офіційній пресі. 

 

27 ЛИСТОПАДА

 

23:40 Журналіст Осман Пашаєв закликав українців приєднатися для збору коштів на потреби поневолених українських моряків – за 5 годин громада зібрала 100 тис грн.

 

23:23 Командувач Військово-Морськими силами України Ігор Воронченко опублікував листа до українських військовиків, захоплених Росією у Чорному морі.

 

Лист починається зі звернення: "Побратими". Воронченко висловлює слова солідарності: "Я розумію, як вам зараз важко". Командувач нагадує, що в 2014 році він теж перебував у полоні російських окупантів у Криму.

 

"Відчувати страх – це нормально, головне – вірити в свою силу духу, берегти гідність і розуміти, що за вами стоїть вся Україна, весь цивілізований світ. Я пишаюсь кожним із вас. Дякую за відданість Батьківщині, й знайте, що ми робимо все для вашого повернення до родин, які чекають зустрічі з вами", – зазначає Воронченко.

 

 

22:58 Керченський суд окупаційної адміністрації Криму постановив заарештувати трьох українських моряків, котрі перебувають у лікарні після отримання поранень унасідок обстрілу російськими прикордонниками, – Андрія Артеменка, Андрія Ейдера і Василя Сороку.

 

Відтак загальне число заарештованих у вівторок українських військовиків – 15 осіб.

 

22:14 Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров закликав Європу стримати Україну.

 

"Якщо українська сторона, як і її партнери у Європі, зацікавлені в тому, щоб подібних інцидентів більше не було, очевидно, слід послати дуже сильний сигнал Києву. І не нам це робити, а тим, хто підтримує дуже тісні контакти з українською владою, щоби більше подібні провокації не допускалися", – заявив Лавров на прес-конференції у Парижі після зустрічі з тамтешнім міністром закордонних справ.

 

21:39 Президент України Петро Порошенко дав інтерв'ю українським телеканалам, у котрому запевнив, що в часі воєнного стану не будуть застосовуватися обмеження конституційних прав громадян. 

 

"Проводьте концерти, ходіть у банки. Не треба бігти до крамниць і скуповувати сірники та сіль... Ніяких обмежень на зняття депозитів, операцій з обміну валют, поїздок за кордон для українських громадян не буде", – пообіцяв Порошенко.

 

 

Президент акцентував на тому, що рішення про запровадження воєнного стану є превентивним. "Для чого? Якщо відбудеться агресія – мені буде потрібно хвилини для того, щоб організувати ефективний захист України", – пояснив Порошенко.

 

21:12 Командир броньованого катера "Бердянськ" Роман Мокряк відмовився давати свідчення "феесбістам", пише видання "Думская".

 

20:46 Командир рейдового буксира "Яни Капу" Олег Мельничук готовий відстоювати в суді свою невинуватість.

 

"Він розуміє, що це політичні дії, які робить Росія, для того, щоб дискредитувати Україну... Вважає себе повністю невинуватим. Передав усім великий привіт, родичам, батьку, матері. Попросив передати, щоб вони не хвилювалися, все у нього нормально", – розповів адвокат Едем Семедляєв у коментарі виданню "Крим.Реалії".

 

20:03 Кримські татари приходили на суди підтримати українських моряків. Поява українських патріотів спричинила ажіотаж серед російських репортерів.

 

 

19:51 РНБО розтлумачила обставини запровадження надзвичайного стану в Україні: воєнний стан в Україні введений у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Сумській, Одеській, Харківській, Чернігівській, Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях, а також у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії з 14:00 26 листопада по 14:00 26 грудня 2018 року.

 

19:02 Суд окупаційної адміністрації Сімферополя арештував дванадцятьох українських моряків: Володимира Терещенка, Віктора Беспальченка, Сергія Цибізова, Андрія Оприська, Віктора Варемеза і Юрія Будзила, Михайла Власюка, Сергія Попова, Богдана Головаша, Сергія Чулібу, Владислава Костишина та Романа Мокряка.

 

Іще дев'ятеро постануть перед судом у середу.

 

Трьох поранених судитимуть у Керчі.

 

 

Мічман буксира "Яни Капу" Юрій Будзило

 

18:48 Голова Верховної Ради України Андрій Парубій ще не підписав закон про введення указу Президента про воєнний стан. Перебуваючи з візитом у Брюсселі, Парубій сказав, що підпише закон по поверненні в середу.

 

Закон набуває сили з моменту опублікування.

 

18:01 Командування ВМС України, коментуючи характер ушкоджень українського броньованого катера "Бердянськ", заявило: "Окупанти цілеспрямовано вели стрільбу з метою знищення особового складу, а не пошкодження матеріально-технічної частини".

 

"Навіть без слів зрозуміло, з ким ми маємо справу. Факти чітко демонструють збройну агресію Росії проти України", – резюмували у ВМС. 

 

 

17:12 Прокуратура Автономної Республіки Криму порушила справу за фактом порушення окупаційною владою півострова законів і звичаїв війни стосовно моряків ВМС України.

 

Очільник прокуратури АР Крим Гюндуз Мамедов наголосив, що українські моряки мають статус військовополонених та підпадають під дію Третьої Женевської конвенції. Відтак, Росія зобов’язана дотримуватися відповідних норм міжнародного гуманітарного права при поводженні з поневоленими.

 

16:02 Росія руками судових інституцій окупаційної адміністрації Криму розпочала арешти українських військовиків, захоплених у Чорному морі.

 

Зокрема, окупаційний суд заарештував на два місяці Віктора Варемеза і Сергія Цибізова.

 

Цибізов на суді провину не визнав, заявивши, що виконував наказ. Він казав адвокату, що його не катували, проте "тиснули психологічно для дачі необхідних показань". Також "суд" заарештував на два місяці Андрія Оприска.

 

15:22 Служба безпеки України та Військова прокуратура повідомили про підозру вісьмом російським військовослужбовцям Прикордонної служби ФСБ РФ, причетним до нападу на українських моряків у Керченській протоці 25 листопада, зокрема командирам кораблів. Як повідомила прес-секретар ГПУ Лариса Сарган, слідство встановило, що злочин здійснювався за наказом та під керівництвом заступника керівника Прикордонної служби ФСБ РФ Сєрґєя Станкевича і начальника прикордонного управління ФСБ окупованого Криму Ґєннадія Мєдвєдєва (його прізвище лунає на записах радіопереговорів, оприлюднених напередодні Україною, – Z).

 

 

 

14:10 Екс-заступник головнокомандувача ВМС ЗСУ Ігор Кабаненко за ураженням корпусу катера "Берднянськ" ідентифікував озброєння, котре Росія використала проти українських суден.

 

"На фото видно характерне для корабельної артилерійської установки АК-630 влучення 30-мм снаряду у МБАК “Бердянськ”, яке свідчить, що зазначена російська зброя застосовувалася на ураження. Це один з принципових аспектів всього, що відбулося 25 листопада", – прокоментував Кабаненко у Facebook.

 

 

13:53 Міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн заявила, що незважаючи на обставини інциденту в Чорному морі (котрі, з її слів, не до кінця зрозумілі), Україна та Росія мусять піти на деескалацію конфлікту. "Кремль порушував правила та принципи впродовж минулих років. У цій ситуації обидві сторони, і Росія, й Україна, мусять продемонструвати, що вони активно вкладаються у деескалацію", – заявила міністр оборони на безпековій конференції у Берліні, інформує Reuters.

 

Урсула фон дер Ляєн закликала Україну обґрунтувати свою позицію щодо інциденту. "Україна мусить надати докази щодо того, що насправді відбувалося. Росія мусить уможливити вільне проходження водними шляхами і не має діяти в непропорційний спосіб", – заявила міністр оборони.

 

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас закликав РФ та Україну "проявити найвищу можливу стриманість" і запропонував працювати над вирішенням у "нормандському форматі". 

 

13:11 Міністр інфраструктури Володимир Омелян доручив посилити охорону та оборону об'єктів інфраструктури (вокзалів, залізничних станцій, аеропортів, портів тощо) і впровадити особливий режим роботи залізничного транспорту для забезпечення пропускної спроможності залізничної мережі й відповідного рухомого складу для потреб Збройних сил України.

 

12:57 Канцлер Німеччини Анґела Меркель після переговорів із Президентом України у понеділок увечері відбула розмову і з Владіміром Путіном. Голова уряду ФРН наголосила на потребі деескалації та налагодження діалогу, повідомив речник канцлера Німеччини Штеффен Зайберт.

 

Згідно з викладом від Кремля, під час розмови президент РФ Владімір Путін висловив сподівання, що "Берлін здійснить вплив на українську владу з тим, щоби стримати її від подальших необдуманих кроків".

 

12:31 Без плутанини не минулося: газета Кабінету Міністрів України "Урядовий кур'єр" опублікувала невідповідні тексти указу Президента про введення воєнного стану та відповідного закону.

 

Як повідомила народний депутат Вікторія Сюмар, закон усе ще не підписано – станом на ранок він проходить звірку в юридичному управлінні.

 

Знимка Валерія Калниша

 

12:09 Малий броньований артилерійський катер "Бердянськ" зазнав істотних ушкоджень унаслідок обстрілу російськими кораблями.

 

 

"Броня явно не рятує в наш час", – прокоментував голова Українського мілітарного центру Тарас Чмут.

 

11:53 Z опублікував тексти остаточних редакцій указу Президента про затвердження воєнного стану та відповідного проекту закону.

 

11:17 На 11:00 у Київському районному суді окупаційної адміністрації Сімферополя заплановано початок засідань з обрання запобіжних заходів українським морякам, повідомила Кримська правозахисна група.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив у інтерв'ю "Сніданку з 1+1", що українські моряки, згідно з міжнародними правовими нормами, мають статус військовополонених. "Оскільки військовополонених судити за визначенням не можна, це маразм, але Росія це робить. Ми маємо захистити їх хоч би на сьогодні, хоч би на найближчі дні", – заявив Клімкін.

 

10:52 Верховна Рада України запросила міжнародні організації направити спостерігачів у регіон Чорного та Азовського морів та Керченської протоки і запропонувала морським державам направити в регіон військові кораблі, щоб упередити подальшу ескалацію напруги з боку Росії.

 

Про це йдеться у зверненні парламенту до ООН, Європарламенту, ПАРЄ, ПА НАТО, ПА ОБСЄ, ПА ГУАМ, національних парламентів держав світу, ухваленому на позачерговому засіданні у понеділок невдовзі після голосування за воєнний стан.

 

10:39 Голова Служби безпеки України Василь Грицак підтвердив інформацію про перебування співробітників військової контррозвідки СБУ на борту кораблів ВМС України, захоплених Росією. "Офіцери української спецслужби виконували службові завдання з контррозвідувального забезпечення підрозділу ВМС України, як це передбачено статтею 12 Закону України «Про Службу безпеки України»", – заявили в СБУ.

 

Служба безпеки повідомила: працівник СБУ отримав поранення внаслідок обстрілу росіянами українських суден зі штурмових літаків.

 

Російська пропаґанда подає присутність СБУ як свідчення певної провокативної спецоперації України

 

СБУ запевнила, що в межах своєї компетенції вживає всіх заходів для звільнення українських бранців та їхнього повернення до родин. Служба безпеки України вимагає від керівництва російських спецслужб припинити психологічний і фізичний тиск на українських військовослужбовців задля інформаційного виправдання акту зухвалої агресії.

 

10:15 Підрозділи та військові частини, залучені до Операції Об'єднаних сил, за наказом командувача ООС генерал-лейтенанта Сергія Наєва приведені до повної бойової готовності.

 

09:40 Державний департамент поширив офіційну заяву, в котрій від імені США висловив стурбованість інцидентом у Чорному морі. "Повідомлення про те, що російські кораблі таранили та обстрілювали українські кораблі, поранивши українські екіпажі, й захопили три судна, є серйозною ескалацією та порушенням міжнародних норм", – ідеться у заяві Держдепу.

 

США наголосили, що засуджують агресивні дії Росії. "Ми закликаємо Росію повернути Україні її судна та затриманих членів екіпажу, а також поважати суверенітет та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, зокрема з її територіальними водами", – підкреслює офіційний Вашинґтон.

 

 

При цім США чекають, що шляхом деескалації підуть і Україна, і Росія. "Ми закликаємо обидві сторони проявляти стриманість і дотримуватися міжнародних зобов'язань та обов'язків. Ми закликаємо президентів Порошенка та Путіна безпосередньо заанґажуватися у вирішення ситуації", – закликав Державний департамент. 

 

09:02 Президент України Петро Порошенко відбув телефонну розмову з державним секретарем США Майком Помпео у зв'язку з нападом російських кораблів на українські судна в Чорному морі.

 

Голова держави заявив, що дії Росії є абсолютно неприйнятними та мають отримати найжорсткішу реакцію міжнародної спільноти, в тому числі й посилення санкцій проти РФ. "Секретар Помпео погодився й привітав кроки України щодо деескалації становища з Росією", – переказали у Вашинґтоні.

 

08:43 Командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко заявив, що українські моряки зазнали примусу для виголошення свідчень на камеру ФСБ Росії – "під психологічним впливом, може, і фізичним впливом".

 

"Вони були чесними і щирими професіоналами своєї справи. Те, що вони зараз кажуть, – це неправда", – заявив Воронченко в інтерв'ю ICTV.

 

Андрій Драч

 

Прес-служба ВМС поширила заяву: "Військово-Морські сили ЗС України з розумінням ставляться до так званих свідчень наших військовослужбовців, незаконно захоплених Росією у Керченській протоці, адже методи роботи спецслужб РФ ні для кого не є секретом". Командування наголошує, що це "наші військові", "наші люди". "Вони діяли законно, згідно з нормами міжнародного морського права й чинних договорів. Україна вживає всіх можливих зусиль для визволення своїх синів з полону", – заявили у прес-центрі Військово-Морських сил.

 

00:45 Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп заявив, що йому не подобається загострення між Росією та Україною на морі. "Нам не подобається, що відбувається, хай там що. Нам не подобається, що відбувається", – сказав Трамп, відповідаючи на питання журналістів про події у Чорному морі 25 листопада.

 

Зі слів Трампа, європейські лідери працюють над залагодженням проблеми. "Вони не в захопленні. Ми всі разом працюємо над цим", – сказав він.

 

 

00:03 На офіційному порталі Верховної Ради оприлюднено остаточні версії указу Президента про введення воєнного стану в Україні та текст закону про затвердження президентського указу.

 

26 ЛИСТОПАДА

 

23:31 Президент Фінляндії Саулі Нііністьо відбув консультації з прем'єр-міністром Юхо Сипіла і міністром закордонних справ Тімо Сойні через загострення у Чорному морі. Нііністьо закликав Росію знизити напругу і звільнити затримані екіпажі. Президент Фінляндії стривожений через те, що ризик ескалації залишається високим, повідомило видання yle.fi.

 

23:04 Оприлюднено список військових моряків, які перебували на бортах кораблів “Бердянськ”, “Нікополь” і “Яни Капу”, затриманих у Керченській протоці. Як пише видання "Новинарня", не всі вони належали до екіпажів, деякі особи були на бортах додатково.

 

Українські судна в полоні у Керчі

 

Малий броньований артилерійський катер “Бердянськ”:

командир – лейтенант Роман Мокряк (1986 р. н.)

старший матрос Юрій Без’язичний (1990 р. н.)

старший матрос Андрій Артеменко (1994 р. н.)

матрос Андрій Ейдер (1999 р. н.)

старший матрос Богдан Головаш (1996 р. н.)

капітан 2 рангу Денис Гриценко (1984 р. н.)

 

Малий броньований артилерійський катер “Нікополь”:

командир – старший лейтенант Богдан Небилиця (1994 р. н.)

старший матрос В’ячеслав Зінченко (1998 р. н.)

матрос Сергій Цибизов (1997 р. н.)

капітан-лейтенант Сергій Попов (1991 р. н.)

старшина 1 статті Владистав Костишин (1994 р. н.)

старший матрос Андрій Оприско (1971 р. н.)

 

Рейдовий буксир “Яни Капу”:

командир – старшина 1 статті Олег Мельничук (1995 р. н.)

старший матрос Михайло Власюк (1984 р. н.)

старший матрос Віктор Безпальченко (1987 р. н.)

старший матрос Володимир Терещенко (1994 р. н.)

матрос Євген Семидоцький (1998 р. н.)

капітан 3 рангу Володимир Лісовий (1984 р. н.)

 

Додатково на борту:

капітан 3-го рангу Володимир Лісовий

мічман Андрій Шевченко

старший матрос Володимир Варімез (1992 р.н.)

старшина Сергій Чуліба (1992 р.н.)

мічман Юрій Будзило (1972 р.н.)

 

22:31 ФСБ Росії оприлюднила відео зізнань трьох українських моряків, зафільмованих, очевидно, з примусу.

 

Андрій Драч мусив розповісти, що екіпаж усвідомлював входження у територіальні води Росії і був попереджений про порушення.

 

Володимир Лісовий заявив на камеру "феесбістів", що українські моряки зумисне іґнорували російські радіостанції й усвідомлювали "провокаційний характер" операції.

 

Сергій Цибизов був примушений розповісти про те, що кораблі йшли в російських водах.

 

Сергій Цибизов

 

21:40 Верховна Рада прийняла постанову про призначення президентських виборів на 31 березня 2019 року. Це означає, що виборча кампанія почнеться 31 грудня – через декілька днів по завершенні дії закону про запровадження воєнного стану.

 

21:37 Як заявляв раніше Президент України, воєнний стан запроваджується із 28 листопада. Чекаємо публікації остаточної редакції указу.

 

21:32 Голосування за воєнний стан по фракціях:


БПП – 120 із 134
"Народний фронт" – 64 із 81
"Самопоміч" – 23 із 25
Радикальна партія – 16 із 21
"Батьківщина" – 13 із 20
"Воля народу" – 8 із 19
"Відродження" – 3 із 24
"Опозиційний блок" – 0
Позафракційні – 29 із 60

 

 

21:31 Воєнний стан – 276 голосів "за".

 

Перед голосуванням Андрій Парубій наголосив, що розглядається саме оновлений указ Президента.

 

21:29 Петро Порошенко підтвердив: він офіційно вніс до Верховної Ради новий указ щодо запровадження воєнного стану. Уточнення: термін дії воєнного стану – 30 днів; територія застосування воєнного стану – області, котрі межують із Росією, виходять до Азовського та Чорного морів, межують із Придністров'ям. А саме: Донецька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Вінницька, Чернігівська, Запорізька, Херсонська області та внутрішні води Керченської акваторії.

 

 

21:26 Президент заявив, що надзвичайні заходи у рамках воєнного стану застосовуватимуть лише у разі великомасштабного сухопутного нападу Росії.

 

21:24 Петро Порошенко назвав виправданою дотеперішню стратегію України в протистоянні Росії. З його слів, Москва чекала приводу, аби звинуватити Україну в провокації конфлікту, подібно до того, як сталося у грузинському Цхінвалі.

 

21:20 Президент України Петро Порошенко прибув до парламенту. Наразі Верховний головнокомандувач виступає із трибуни.

 

21:19 Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман закликав депутатів підтримати запровадження воєнного стану. "Нехай від наших дій слабшає ворог, а не ми", – закликав Гройсман.

 

 

21:04 Начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко заявив, що під час атаки на корабельну групу ВМС росіяни задіяли бойову авіацію: винищувач Су-30 випустив дві ракети. Сили РФ також застосували засоби радіоелектронної боротьби, унеможлививши зв'язок суден із землею.

 

21:01 Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак відбув зустріч із керівником генерального штабу та очільниками підрозділів збройних сил Польщі у зв'язку з загостренням конфлікту в чорноморському реґіоні. Блащак вислухав рапорти військовиків і закликав надалі тримати ситуацію на контролі.

 

"Очевидно, це для нас важливе з огляду на те, що ми сусідимо і з Україною, і з Росією, а відтак ситуація, яка відбувається на сході України, впливає також на ситуацію в Польщі", – зазначив Блащак.

 

20:49 Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко закликав членів Ради безпеки ООН ретельно вивчити докази здійснення агресії Росії проти українського флоту, зокрема запис перехоплення розмов між російськими військовиками та відео тарану українського судна.

 

"Злочинний режим Кремля показав, що він не зупиниться у своїй агресивній політиці й готовий іти на будь-які агресивні дії щодо Української держави", – заявив Єльченко.

 

Представник України при ООН заявив, що, згідно з оперативними даними, існує загроза вторгнення і захоплення Маріуполя і Бердянська.

 

 

20:29 У Брюсселі завершилося засідання комісії Україна-НАТО. "Ми закликаємо Росію негайно звільнити українських моряків і судна, яких вона вчора захопила. І ми закликаємо до спокою і стриманості", – заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

 

"Усі союзники висловили повну підтримку територіальній цілісності і суверенітету України. Тому ми закликаємо Росію забезпечити безперешкодний доступ до українських портів і створити можливість для свободи судноплавства для України в Азовському морі та Керченській протоці", – додав генеральний секретар НАТО.

 

"Немає виправдання для застосування військової сили проти українських суден і службовців Військово-Морських сил", – наголосив Столтенберґ.

 

20:16 Постійний представник США при ООН Нікі Гейлі закликала Росію покласти край незаконній поведінці стосовно України, зокрема в Азовському та Чорному морях. "Це абсолютно нецивілізований спосіб ведення політики, це не дозволило українським кораблям пройти Керченську протоку, це порушення міжнародного права, це злий умисел, який міжнародне співтовариство мусить засудити", – заявила Гейлі.

 

 

20:08 Згідно з інформацією української розвідки, уздовж кордону з Росією станом на 26 листопада зосереджено приблизно 500 бойових літаків тактичної авіації та до 340 вертольотів армійської авіації РФ. Про це повідомив на брифінґу представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Вадим Скібіцький.

 

19:59 Клімкін анонсував, що офіційний Київ попередить генерального секретаря ООН про своє право на самооборону і про можливість застосування зброї для захисту. Україна прагне вирішити конфлікт у мирний спосіб, "але це з Росією неможливо", зазначив Клімкін.

 

19:56 Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що дії Росії свідчать про підготовку повної блокади українського берега Азовського моря та найбільших портів – Маріуполя та Бердянська. Під час виступу в парламенті Клімкін не виключив, що Росія спробує заблокувати і весь український берег Чорного моря.

 

19:50 Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив під час виступу у ВР: потреба в запровадженні воєнного стану на територію цілої держави є виправданою. Турчинов відмовився оприлюднювати для депутатів нову редакцію указу Президента, зазначивши, що досить його запевнень під стенограму. Секретар Радбезу назвав ганьбою поведінку нардепів у ВР.

 

Депутати зірвали запланований виступ Президента у ВР

 

19:41 Офіс прем'єр-міністра Об'єднаного Королівства Терези Мей висловив стурбованість подіями в Азовському морі. Офіційний Лондон вважає: "Росії не можна дозволяти застосовувати силу для того, щоб чинити ще більший тиск на Україну".

 

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеремі Гант закликав звільнити моряків і гарантувати вільне проходження Керченською протокою.

 

19:37 Голова ВР Андрій Парубій повідомив: під час консультацій парламентські сили домовилися змінити законопроект щодо воєнного стану, скоротивши надзвичайний період удвічі – з 60-ти до 30 діб.

 

Парламентські сили також домовилися закріпити 31 березня 2019 року як дату виборів Президента.

 

19:36 Верховна Рада відновила роботу після перерви.

 

Президента України Петра Порошенка в парламенті нема.

 

У засіданні бере участь низка посадовців, зокрема прем'єр-міністр Володимир Гройсман, міністр закордонних справ Павло Клімкін, міністр оборони Степан Полторак, начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко, командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко.

 

19:21 Постійні представники Франції, Нідерландів, Польщі, Швеції та Великої Британії у Раді безпеки ООН висловили занепокоєння становищем у Керченській протоці. Дипломати закликають діяти "з щонайбільшою стриманістю для негайної деескалації". Члени Радбезу закликали негайно звільнити українських моряків, судна повернути, а також розблокувати доступ до Азовського моря.

 

19:03 Європейський комісар з європейської політики сусідства та переговорів про розширення Йоханнес Ган: "Розвиток подій в Азовському морі неприйнятний. Росія має негайно звільнити судна та команду, забезпечити медичну допомогу пораненим українським військовослужбовцям".

 

 

18:51 Міністерство закордонних справ Франції закликало Росію й Україну до максимальної стриманості, "щоб уникнути військової ескалації". МЗС Франції висловило свою прихильність суверенітету і територіальній цілісності України, зазначивши, що сьогоднішній конфлікт є прямим наслідком анексії Криму Росією в березні 2014 року. "Виходячи з того, що нам відоме, ніщо не виправдовує такого застосування сили з боку Росії", – йдеться у заяві.

 

18:42 Президент України Петро Порошенко покинув будівлю Верховної Ради невдовзі після того, як народні депутати заблокували трибуну, повідомила "Українська правда".

 

18:35 МЗС Росії вручило ноту протесту тимчасовому повіреному у справах України в Москві Руслану Німчинському у зв'язку з подіями 25 листопада в районі Керченської протоки та протестів під російськими дипломатичними будівлями в Україні.

 

"Вся відповідальність за можливий негативний розвиток конфліктної ситуації, котра з вини Києва складається в Азово-Чорноморській акваторії, повністю лежить на українській стороні", – йдеться у повідомленні МЗС РФ.

 

Руслан Німчинський

 

18:21 Представник Росії в ООН Віталій Полянскій заявив на Радбезі ООН, що Росія захищалася у Чорному морі від українських кораблів. Він додав, що російські спецслужби мали інформацію, начебто "українські екстремісти" прагнуть підірвати Керченський міст, тому мусили перешкодити суднам ВМСУ.

 

18:10 У Нью-Йорку розпочинається засідання Ради безпеки ООН. Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко на брифінґу сказав, що воєнний стан пропонують запровадити на 60 днів. Очевидно, дипломатові ще не встигли передати нової інформації з Києва.

 

17:58 Перерва у засіданні Верховної Ради затягується через потребу написати нові укази для Президента, повідомив телеканал UA:Перший.

 

17:24 Петро Порошенко заявив у зверненні, що хоче уникнути спекуляцій щодо перенесення виборів, зазначивши, що воєнний стан завершиться до початку виборчої кампанії. Президент підтвердив: голосування відбудеться 31 березня 2019 року.

 

17:20 Президент України Петро Порошенко в екстреному зверненні до народу повідомив, що він вніс зміни у свою позицію щодо рішення РНБО запровадити воєнний стан на 60 днів і пропонує скоротити цей термін до 30 днів.

 

17:16 Партнери Президента із коаліції – фракція "Народний фронт" – підтримала ідею воєнного стану з низкою застережень. Як повідомив народний депутат Леонід Ємець, "НФ" пропонує ввести воєнний стан на 30 днів з можливістю пролонґувати його ще на місяць, а також застосувати його на окремих територіях, а не на території всієї держави. "Фронтовики" також вимагають закріпити дату президентських виборів – 31 березня.

 

17:01 Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив записи переговорів між екіпажами російських суден, котрі брали участь у нападі на українські кораблі, та їхнім керівництвом. Учасники переговорів кажуть: надійшла "команда від керівництва Прикордонної служби" – бити їх тараном, аби "пошкодити все".

 

Як випливає із плівок, операцію проти наших суден координували з Москви. "Мєдвєдєв уже в такій паніці горланить, таке відчуття, що там уже президент [Путін] контолює всю цю...", – каже один із моряків.

 

 

Учасники погоні скаржилися на те, що їм не до снаги спіймати українські кораблі. Також виявилося, що судно-виконавець тарану зазнало сильних ушкоджень.

 

16:51 Спікер парламенту оголосив перерву через блокування народними депутатами президії Верховної Ради. Низка фракцій вимагала консультацій із Президентом до початку розгляду питання. Якийсь час Парубій виступав із промовою, не в силі перекричати Олега Ляшка та інших.

 

16:39 Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив засідання парламенту відкритим.

 

16:13 Батьки українського моряка Андрія Ейдера підтвердили поневолення свого сина. Дмитро і Євгенія поширили у соціальних мережах дописи про те, що пишаються своїм сином.

 

Видання LB.ua пише, що серед полонених – командир малого броньованого артилерійського катера "Нікополь" Богдан Небилиця. Він був серед тих курсантів Академії ВМС ім. Нахімова у Севастополі, які відмовилися присягнути РФ і співали гімн України, коли російські військовики спускали з флагштока український прапор і підіймали свій триколор.

 

Богдан Небилиця

 

16:09 Президент України Петро Порошенко відбув телефонну розмову з канцлером Німеччини Анґелою Меркель. Голова уряду ФРН висловила занепокоєння ескалацією російської агресії із застосуванням зброї і повідомила, що вона робитиме все задля деескалації. Порошенко закликав міжнародну спільноту посилити тиск на Росію для негайного звільнення українських моряків та кораблів.

 

16:02 Командувач Військово-Морських сил ЗСУ Ігор Воронченко не підтвердив інформації про те, чи українські моряки застосовували вогонь у відповідь на стрільбу з боку суден ЧФ і ПС ФСБ Росії. "Я зараз цей факт не можу підтвердити. Але… Скоріш за все, зброя не була застосована, а був фізичний супротив [українських моряків] під час захоплення [кораблів] спецназом Російської Федерації”, – заявив командувач на брифінгу, скликаному в понеділок.

 

Він заявив, що зафіксовано перемовини екіпажів, які є підтвердженням агресивних дій флоту РФ.

 

Водночас частину доказів втрачено при захопленні моряків ВМСУ у полон."На жаль, частина фотодоказів, аудіозаписів і відеозаписів залишилася на катерах, які захоплені. У нас є інформація – коли були полонені військовослужбовці, то всі телефони й засоби запису були конфісковані", – додав віце-адмірал, згідно з повідомленням видання "Новинарня".

 

15:52 Троє Президентів України – Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко – перед початком засідання Верховної Ради оприлюднили свою заяву щодо перспективи введення воєнного стану. Вони вважають такий крок "не найкращою відповіддю" на те, що відбувається. Це може ввести країну в хаос – застерігають Президенти.

 

Російські літаки над Керченською протокою 25 листопада

 

15:40 Президент України Петро Порошенко відбув переговори із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом. Сторони домовилися скликати засідання Комісії Україна-НАТО. Голова Української держави закликав посилити міжнародний тиск на Росію задля негайного звільнення українських моряків та кораблів.

 

15:30 Комітет ВРУ з питань національної безпеки і оборони майже одноголосно схвалив законопроект, який виносить на розгляд Верховної Ради указ Президента про запровадження воєнного стану на усій території України терміном на 60 діб – до 25 січня 2019 року.

 

15:07 Оприлюднено текст укразу Президента про введення в дію Ради національної безпеки і оборони "Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні". Документом пропонується запровадити воєнний стан на всій території України на термін 60 діб і почати підготовку часткової мобілізації.

 

Текст указу, а також роз'яснення щодо обмежень прав людини, викладене адвокатом, читайте тут: Воєнний стан vs Права людини. Чи буде «зрада»?

 

Наразі триває обговорення указу Президента на засіданні комітету ВРУ з питань національної безпеки й оборони. Верховна Рада має зібратися, нагадаємо, о 16:00.

 

14:38 Віце-прем'єр-міністр України, міністр соціальної політики Павло Розенко запевнив, що введення воєнного стану в державі не вплине на виплату пенсій і зарплат. "Зважаючи на стабільну і прогнозовану фінансово-економічну ситуацію в країні, всі соціальні платежі, допомоги, пенсії, зарплати та інші виплати будуть здійснюватися вчасно, у повному обсязі і без жодних обмежень", – написав Розенко у Facebook.

 

Міністр закликав не поширювати "зради", дезінформації та кремлівських фейків.

 

14:11 Міністр закордонних справ РФ Сєрґєй Лавров заявив, що Росії байдуже до санкцій. "Це нас давно вже перестало хвилювати", – сказав Лавров у Москві, згідно з повідомленням tass.ru.

 

"Дуже важко розраховувати на те, що ми зможемо повпливати на людей, котрі одержимі одним лишень бажанням шукати все нові та нові приводу для тиску на Росію", – поскаржився міністр РФ.

 

"Коли українська сторона планувала цю провокацію, запевне вони прораховували додаткові вигоди, котрі хочуть витягнути із цієї ситуації у сподіванні на те, що США і Європа, як завжди, беззастережно ставатимуть на бік провокаторів", – заявив Лавров.

 

13:58 Державний секретар Німеччини Міхаель Рот назвав небезпечним становище у чорноморському реґіоні.

 

"Останнє, що нам зараз треба, то це нова ескалація у відносинах між Росією і Україною", – сказав держсекретар у інтерв'ю "Німецькому радіо". Він закликав обидві сторони якомога швидше розрядити напругу, інакше все може завершитися "страхітливими наслідками".

 

При цім Міхаель Рот зазначив: "Зрозумілим є одне, що Росія, згідно з міжнародними договорами, мусить забезпечити Україні негайний доступ до її портів в Азовському морі. Вона зобов'язалася це робити", – заявив Рот.

 

13:41 Радикальна партія Олега Ляшка підтримує запровадження воєнного стану, але не на 60 днів, а на 30, щоб не зірвати початок виборчої кампанії (згідно з вимогами законодавства, кампанія має початися 31 грудня). "Я не дам Президенту Порошенку під приводом запровадження військового стану зірвати вибори і узурпувати владу в країні", – заявив Ляшко на засіданні фракції. З його слів, Радикальна партія пропонує проголосувати у ВР за призначення президентських виборів на 31 березня 2018 року.

 

РПЛ також вимагає розірвати дипломатичні відносини з Росією, ухвалити законопроект про націоналізацію майна агресора, нейтралізувати ворожу агентуру.

 

Росіяни оглядають український броньований катер у Керчі

 

13:32 Міністерство закордонних справ Туреччини закликало розблокувати Керченську протоку і не допустити порушення стабільності у регіоні Чорного моря.

 

"Як Чорноморська країна ми підкреслюємо, що шляхи з Керченської протоки не можуть блокуватися. Ми закликаємо уникати кроків, які можуть поставити під загрозу регіональний мир та стабільність, поважати міжнародне право та уникнути ескалації напруженості, діяти в межах здорового глузду та помірковано", – йдеться у заяві МЗС Туреччини.

 

Анкара занепокоєна атакою на українські кораблі з боку РФ.

 

"Ми стежимо за розвитком та зростанням напруженості в Азовському морі та Керченській протоці. У цьому контексті ми стурбовані новиною про те, що по кораблях, що належать Україні, було відкрито вогонь та пошкоджено їх", – ідеться у документі, що його цитує "Укрінформ".

 

13:18 Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров покинув науковий форум неурядових партнерів UNESCO, який проходить у Москві, після короткого виступу, "з огляду на досить напружену ситуацію на цілій низці зовнішньополітичних напрямів".

 

13:16 Президент Литви рішуче засудила агресивні дії Росії у Чорному морі. "Захоплення українських суден у Керченській протоці – ще одно кричуще порушення міжнародного права і власних зобов'язань Росією", – написала Ґрібаускайте у twitter.

 

 

13:07 Керівництво Національного банку України на чолі з Яковом Смолієм відбуло зустріч із 40 найбільшими українськими банками щодо становища в державі на випадок запровадження воєнного стану. 

 

"Національний банк не бачить ризиків для безперебійної роботи банківського сектора у разі запровадження воєнного стану", – заявив Смолій, додавши, що Національний банк не має підстав для запровадження адміністративних заходів на грошово-кредитному та валютному ринках.

 

"Ми продовжуємо уважно слідкувати за розвитком ситуації на валютному ринку та готові здійснювати валютні інтервенції у разі потреби, щоб не допускати різких "стрибків" курсу під тиском психологічних чинників. Національний банк має для цього достатньо ресурсів та інструментів", – запевнив Смолій.

 

Вранці курс гривні почав падати.

 

12:45 Румунія стурбована через конфлікт неподалік від своїх вод. "Ми глибоко стурбовані розвитком подій в Азовському морі і Керченській протоці. Агресія і порушення норм міжнародного права підриває основи регіональної безпеки", – йдеться у заяві МЗС Румунії, котру цитує "Укрінформ".

 

Румунія заявила про цілковиту підтримку суверенітету і територіальної цілісності України та її право на вільне використання міжнародного водного простору.

 

12:17 МЗС Канади вимагає від Росії припинити ескалацію в акваторії Чорного та Азовського морів, звільнити захоплені судна й дозволити відновити нормальний морський рух.

 

12:01 Офіційна Москва закликала гарантувати безпеку для російських дипломатів, аби уникнути "щонайважчих наслідків".

 

"У зв'язку з інформацією, котра надходить із України, про дії радикалів, про їхній намір штурмувати російське посольство, про ті акції, котрі відбувалися сьогодні вночі прямо під російським посольством, ми вимагаємо від київської влади негайно вжити заходів для гарантування безпеки російської дипломатичної місії задля уникнення щонайважчих наслідків", – заявила речниця МЗС РФ Марія Захарова.

 

Вночі неподалік російського посольства в Києві спалили автомобіль із дипломатичними номерами, котрий обслуговував амбасаду РФ

 

11:43 Російська омбудсмен Татьяна Москалькова повідомила, що троє поранених моряків після вечірнього захоплення українських суден перебувають у лікарні в Керчі. 

 

Цю інформацію переказує Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова.

 

“Тільки що тримала інформацію від Москалькової – моряки перебувають у місті Керч у Прикордонному управлінні – а саме 20 осіб. Наразі з ними спілкується слідчий РФ. Троє поранених моряків перебувають у Першій керченській лікарні – їм надано медичну допомогу. Загрози життю немає. На моє питання, який їхній стан, [Москалькова відповіла:] “їхній стан не оцінюється як важкий”", – сказала Денісова в коментарі аґенції УНН.

 

Андрієві Ейдеру – 18 років

 

Російське видання riafan.ru перелічує поранених: Артеменко Андрій Анатолійович (народився 31 березня 1994 року, Новоукраїнка), Сорока Василь Вікторович (11 квітня 1991 року, Одеса), Ейдер Андрій Дмитрович (20 грудня 1999 року, Одеса).

 

11:27 Три українських судна спровадили у порт Керчі, пише російський "Інтерфакс".

 

 

11:03 Спікер Міністерства закордонних справ Росії Ґріґорій Карасін назвав провокацією вихід кораблів українського флоту до Керченської протоки. Так він фактично визнав, що російська воєнщина на таку ймовірну провокацію сама ж і повелася.

 

"Очевидно, що ця провокація – продумана по часі, місцю та формі", – сказав він, додавши, що Азовське море вибирали як місце, "де провокації України можуть дати швидше необхідні міжнародному скандалові результати".

 

Подібну ітерпретацію ретранслює й офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова. "Йдеться не просто про недотримання Україною правових норм, а про сплановану провокацію та агресивні дії. Як ми розуміємо, ця провокацію і весь комплекс провокаційних дій готувалися заздалегідь", – прокоментувала вона в коментарі телеканалу "Россия-24".

 

Захарова додала: МЗС РФ викликає на розмову тимчасового повіреного у справах РФ.

 

10:56 Спеціальний представник Державного департаменту США Курт Волкер обурений спробами Росії перекласти відповідальність на Україну.

 

"Росія протаранила українське судно, котре мирно йшло в український порт. Росія захопила кораблі й екіпажі. І потім звинувачує Україну у провокації???" – написав він у twitter.

 

10:23 Президент України Петро Порошенко опублікував звернення до керівництва Російської Федерації, в котрому висловив вимогу звільнити українських моряків та кораблі, затримані в Керченській протоці.

 

"Ми вимагаємо терміново їх передати українській стороні разом з кораблями і терміново зробити деескалацію ситуації, яка склалася в Азовському морі – як перший крок, і деескалацію по інших напрямках", – заявив голова держави.

 

10:00 Позачергове засідання Верховної Ради скликають на 16:00.

 

"Фронт російської агресії розширився, тепер він сягає Чорного і Азовського морів", – прокоментував Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

 

09:28 Голова партії "Самопоміч", міський голова Львова підтримав ідею запровадження воєнного стану.

 

"Введення воєнного стану підтримую. Давно пора, і приводів було вже достатньо, починаючи з березня 2014 року. Президент зробив те, що від нього весь цей час вимагала Конституція", – написав Садовий у Facebook.

 

Бурмістер Львова зазначив, що можливе перенесення президентських виборів не вважає проблемою. 

 

"Всі припущення щодо прихованих причин і таємних змов пропоную відкласти в сторону. Питань є багато, і ми їх поставимо у відповідний час. А зараз діємо згідно з законами і обов’язками кожного", – зазначив Садовий.

 

Раніше одна з лідерок "Самопомочі", заступниця Голови Верховної Ради Оксана Сироїд заявила: "Воєнний стан на всій території України – чудова нагода маніпулювати виборами Президента і, за потреби, застосувати трішки диктатури".

 

04:51 Начальник Генерального штабу – головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко дав наказ привести з’єднання і частини Збройних сил України у бойову готовність "повна". 

 

03:00 Росія відкрила Керченську протоку для цивільних суден.

 

Керченська протока була перекрита старою російською баржею, котра начебто "сіла на мілину"

 

01:09 Рада національної безпеки і оборони України підтримала пропозицію ввести воєнний стан терміном на 60 діб. 

 

"Ми розглядаємо це як акт агресії проти нашої держави, як дуже серйозну загрозу", – заявив Президент України Петро Порошенко.

 

"Для Російської Федерації, на жаль, не існує жодних «червоних ліній»", – додав Верховний головнокомандувач. 

 

Петро Порошенко не виключив, що Росія продовжить агресію.

 

 

"На жаль, після кваліфікації дій РФ, підрозділів чорноморського флоту, підрозділів прикордонної служби ФСБ РФ як агресії, на жаль, ми не виключаємо й інших операцій, в тому числі наземних, проти суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України", – заявив верховний головнокомандувач на засіданні РНБО.

 

Президент додав, що "воєнний стан не означає оголошення війни". "Україна ні з ким не планує воювати. Він запроваджується виключно для оборони, захисту української землі, нашої території, територіальної цілісності, суверенітету і незалежності країни. Воєнний стан вводиться винятково з метою посилення оборони України на фоні зростаючої агресивності й акту неприхованої агресії, відповідно до міжнародного права, з боку Російської Федерації. Воєнний стан не означає нашої відмови від політико-дипломатичного врегулювання звільнення української території", – заявив Президент, додавши, що Україна має намір продовжувати дотримуватися всіх міжнародних зобов’язань, включно з "мінськими угодами".

 

Петро Порошенко закликав народних депутатів прибути у понеділок до Києва на позачергове засідання Верховної Ради для того, щоб обговорити акт російської агресії і розглянути подання Президента та РНБО про воєнний стан. Засідання заплановане на 16:00. Планується, що воно буде закритим.

 

00:41 Міністр закордонних справ Павло Клімкін анонсував переговори Президента України Петра Порошенка зі світовими лідерами, щоб побудувати коаліцію для протидії агресії РФ.

 

"Зараз нам дуже важлива не просто скоординована позиція з нашими друзями, не просто заява, а чітка послідовність дій, що ми робитимемо разом. Із цією метою я сьогодні говорив і з нашими друзями, і з керівництвом міжнародних організацій, зокрема НАТО та ЄС", – зазначив Клімкін.

 

00:03 Народний депутат від "Батьківщини" Ігор Луценко заявив, що він підтримує ідею запровадження воєнного стану. Водночас пропонує обмежити час його дії кількома тижнями і поширити на обмежену територію. "Але я, звісно, проти того, щоб використовувати воєнний стан для відтермінування виборів", – додав він.

 

Раніше лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко закликала владу провести термінове засідання РНБО, звернутися до світової спільноти з повідомленням про акт російської агресії, зібрати позачергове засідання Верховної Ради, "на якому в закритому режимі обговорити стратегію і тактику протидії агресору" (про воєнний стан у ЮВТ не йшлося).

 

25 ЛИСТОПАДА

 

23:52 НАТО висловило вимогу до Росії забезпечити безперешкодний доступ до українських портів в Азовському морі.

 

"НАТО уважно спостерігає за розвитком ситуації в Азовському морі й Керченській протоці та перебуває в контакті з українською владою", – говориться у заяві, яку розповсюдила прес-секретарка Північноатлантичного альянсу Оана Лунґеску.

 

"Ми закликаємо до стриманості й деескалації. НАТО повністю підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, включно з її правом на судноплавство в своїх територіальних водах. Ми закликаємо Росію забезпечити безперешкодний доступ до українських портів в Азовському морі – відповідно до міжнародного законодавства", – наголошується в заяві Луґнеску.

 

23:28 Президент України скликав воєнний кабінет у зв'язку з атакою Росії на українські кораблі в Чорному морі. Учасники наради вирішили звернутися до Ради національної безпеки та оборони України з закликом оголосити режим воєнного стану.

 

"Напад російських військових на кораблі ВМС є нічим іншим, як актом воєнної агресії", – прокоментував секретар РНБО Олександр Турчинов.

 

22:29 Уточнення щодо поранених.

 

"Згідно з оперативною інформацією, захоплено малий броньований артилерійський катер "Бердянськ" і рейдовий буксир "Яни Капу", які буксируються. МБАК "Нікополь" заблокований та слідує у супроводі окупантів, катер не ушкоджено. Шестеро українських військовослужбовців зазнали поранення", – зазначили у прес-службі ВМС.

 

Українські судна знаходилися за 14,47 миль від від берега, тобто перебували у нейтральних водах. Точні координати відомі з радіопереговорів, які велися моряками в момент захоплення.

 

22:10 Офіс Верховного представника ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріки Моґеріні поширив заяву, в котрій закликав припинити ескалацію у Чорному морі.

 

"Напруженість в Азовському морі та Керченській протоці небезпечно зросла після сьогоднішнього ранкового інциденту між російськими та українськими військово-морськими судами, коли останні намагалися пройти через Керченську протоку, а також подальші події, включаючи закриття руху російською владою і повідомлення про захоплення українських суден та постріли по них", – заявила Майя Косьянчич.

 

"Ми очікуємо, що Росія відновить свободу проходу в Керченській протоці і закликаємо всіх діяти з максимальною стриманістю, щоб негайно провести деескалацію ситуації", – закликали в апараті Унії.

 

21:26 Командування Військово-Морських сил України повідомило: російський флот атакував три українські судна, котрі намагалися у неділю пройти крізь Керченську протоку в Азовське море. Кораблі захоплено. Є поранені.

 

"Згідно з оперативною інформацією, малі броньовані артилерійські катери “Бердянськ” та “Нікополь” вражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир “Яни Капу” також примушений до зупинки. Кораблі захоплені спецназом РФ. Також є інформація про двох поранених українських військових моряків", – йдеться у повідомленні ВМС.

 

Артилерійський катер "Бердянськ"

 

16:05 Командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко заявив у інтерв'ю "Радіо Свобода", що рейдовий буксир "Яни Капу" таранили не один раз, а двічі. Крім того, представники російських ВМС постійно наближалися на небезпечну відстань до українських суден. Командувач ВМС назвав це "типовою провокацією з боку Росії".

 

Воронченко потрактував становище у Керченській протоці як "складне й напружене", але запевнив, що українські бронекатери мобілізовані. "Наші екіпажі бронекатерів перебувають у бойовій готовності і готові до можливої висадки [російського] десанту", – заявив командувач у Одесі.

 

Перед появою українських суден біля Керченської протоки росіяни притягнули судно, розвернувши його поперек мосту. "Станом на зараз ні з правого, ні з лівого боку ми пройти не можемо", – заявив адмірал.

 

Росія спрямувала в район протоки щонайменше два гелікоптери і два літаки.

 

13:06 Командування Військово-Морських сил України повідомило, що російський прикордонний корабель протаранив рейдовий буксир "Яни Капу" українських ВМС у районі Керченської протоки.

 

"Прикордонний корабель "Дон" здійснив таран нашого рейдового буксира, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик", – йдеться у повідомленні.

 

 

Як поінформували у ВМС, 25 листопада два малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря, про що заздалегідь надіслали офіційне повідомлення, згідно з міжнародними нормами, з метою гарантування безпеки судноплавства.

 

Під час маршу російські прикордонні катери типу "Соболь", прикордонний сторожовий корабель "Дон", катери типу "Мангуст", малий протичовновий корабель "Суздалец" здійснили очевидно агресивні дії проти українських кораблів – "Дон” протаранив український рейдовий буксир. 

 

28.11.2018