РНБО підтримала запровадження воєнного стану терміном на 60 діб.

 

Рада національної безпеки й оборони України підтримала пропозицію ввести воєнний стан терміном на 60 діб. 

 

Про це заявив секретар РНБО Олександр Турчинов після засідання Радбезу, скликаного у відповідь на атаку Росії на кораблі українського флоту в районі Керченської протоки. 

 

 

Зі слів секретаря Радбезу, дії Російської Федерації проти кораблів українських ВМС "є збройною агресією проти України, яка підпадає під пункти c, d статті третьої Резолюції 3314 (ХХIХ) Генеральної асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року".

 

"Виходячи з цього, РНБО визначила за необхідне введення в Україні особливого правового режиму для створення умов з відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, посилення загроз державній незалежності та територіальній цілісності України", – повідомив Турчинов.

 

Перед тим це рішення також підтримав Воєнний кабінет при Президентові України.

 

Петро Порошенко заявив, що напад Росії на наші кораблі є актом агресії.

 

"Ми розглядаємо це як акт агресії проти нашої держави, як дуже серйозну загрозу", – сказав Президент.

 

"Для Російської Федерації, на жаль, не існує жодних «червоних ліній»", – додав Президент. 

 

Голова держави підкреслив, що українські кораблі виконували штатну планову задачу з переміщення в пункти дислокації на Азовському морі, яка не передбачала жодних військових дій.

 

"Ми маємо неспростовні докази того, що ця агресія, цей напад на кораблі Військово-Морських сил України був не помилкою, не випадковістю, а цілеспрямованими діями, в тому числі і щодо застосування зброї проти українських моряків, яке мало важкі наслідки", – наголосив Президент. 

 

Петро Порошенко не виключив, що Росія продовжить агресію.

 

"На жаль, після кваліфікації дій РФ, підрозділів Чорноморського флоту, підрозділів прикордонної служби ФСБ РФ як агресії, на жаль, ми не виключаємо й інших операцій, в тому числі наземних, проти суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України", – заявив верховний головнокомандувач на засіданні РНБО.

 

Президент додав, що "воєнний стан не означає оголошення війни". "Україна ні з ким не планує воювати. Він запроваджується виключно для оборони, захисту української землі, нашої території, територіальної цілісності, суверенітету і незалежності країни. Воєнний стан водиться винятково з метою посилення оборони України на фоні зростаючої агресивності й акту неприхованої агресії, відповідно до міжнародного права, з боку Російської Федерації. Воєнний стан не означає нашої відмови від політико-дипломатичного врегулювання звільнення української території", – заявив Президент, додавши, що Україна має намір продовжувати дотримуватися всіх міжнародних зобов’язань, включно з "мінськими угодами".

 

"Також це не означає зміни положення на лінії зіткнення в окремих районах Донецької і Луганської областей та на інших ділянках. Але ми маємо бути напоготові для того, щоб не допустити сценарію, який Російська Федерація практикувала в інших державах", – наголосив Президент.

 

Петро Порошенко закликав народних депутатів прибути у понеділок до Києва на позачергове засідання Верховної Ради для того, щоб обговорити акт російської агресії і розглянути подання Президента та РНБО про воєнний стан. Засідання заплановане на 16:00. Планується, що воно буде закритим.

 

Президент звернувся до країн-партнерів по Будапештському меморандуму, до країн Європейського Союзу з закликом "скоординували наші ефективні дії, які б забезпечили захист України". "Ми будемо докладати зусиль для того, щоб зупинити не спровоковані, божевільні дії, які проти України зараз застосовує Російська Федерація", – заявив Порошенко.

 

Головнокомандувач зазначив, що рішення про воєнний стан не передбачає негайної мобілізації. "Але буде проведена відповідна робота з резервом першої черги", – повідомив Президент.

 

"Я звертаюся до вас, шановні ветерани: бути напоготові. Ми маємо в найкоротшій термін забезпечити всі необхідні заходи для того, щоб зупинити ворога і захистити нашу державу", – сказав Порошенко.

 

Голова держави додав, що після атаки Росії на українські судна сотні ветеранів АТО зголосилися долучитися до протидії подальшим можливим агресивним крокам Росії.

 

26.11.2018