Держдеп США засудив агресію РФ на морі; Помпео відбув розмову з Порошенком.

 

Президент України Петро Порошенко відбув телефонну розмову з державним секретарем США Майклом Помпео у зв'язку з атакою російських кораблів на судна Військово-Морських сил України.

 

Голова держави поінформував американську сторону про вчинений Росією акт збройної агресії проти України в акваторії Керченської протоки, а також відповідні кроки української сторони, зокрема запровадження режиму воєнного стану, повідомила прес-служба АП.

 

 

Президент України відзначив, що такі протиправні дії Росії є абсолютно неприйнятними та мають отримати найжорсткішу реакцію міжнародної спільноти, в тому числі й посилення санкцій проти РФ.

 

Співрозмовники скоординували кроки для подальшої протидії російській агресії проти України, в тому числі у районі Керченської протоки.

 

Майкл Помпео підтвердив підтримку Сполученими Штатами територіальної цілісності України, зокрема й у стосунку територіальних вод, повідомила прес-служба Державного департаменту США.

 

Державний секретар Штатів привітав прагнення Порошенка дотримуватися політики на деескалацію становища.

 

"Президент Порошенко подякував США за слова підтримки і підкреслив важливість збереження західних санкцій супроти російської агресії. Секретар Помпео погодився й привітав кроки України щодо деескалації становища з Росією", – переказали у Вашинґтоні.

 

Державний департамент поширив офіційну заяву, в котрій від імені США висловив стурбованість інцидентом у Чорному морі. "Те, що російські кораблі таранили та обстрілювали українські кораблі, поранивши українські екіпажі, й захопили три судна, є серйозною ескалацією та порушенням міжнародних норм", – ідеться у заяві Держдепу.

 

США наголосили, що засуджуть агресивні дії Росії. "Ми закликаємо Росію повернути Україні її судна та затриманих членів екіпажу, а також поважати суверенітет та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, зокема з її територіальними водами", – підкреслює офіційний Вашинґтон.

 

При цім США чекають, що шляхом деескалації підуть і Україна, і Росія.

 

"Ми закликаємо обидві сторони проявляти стриманість і дотримуватися міжнародних зобов'язань та обов'язків. Ми закликаємо президентів Порошенка та Путіна безпосередньо заанґажуватися у вирішення ситуації", – закликав Державний департамент. 

 

Держдеп також підтвердив свою прихильність Кримській декларації США, котра проголошує, що Штати ніколи не визнають анексії Криму.

 

27.11.2018

До теми