Саміт ЄУ схвалив угоду про Brexit.

Документ ще мають ратифікувати Європарламент і парламент  Великої Британії.

 

    

Рівно через два з половиною роки після британського референдуму щодо Brexit голови держав і урядів 27 країн-членів Європейської Унії схвалили угоду з Великою Британією про її вихід з ЄУ. На позачерговому саміті в Брюсселі в неділю, 25 листопада, лідери європейських країн підтримали 585-сторінкову угоду про Brexit, яку було узгоджено на перемовинах представників Лондона й Брюсселя 13 листопада.

 

Окрім того, на саміті було підписано політичну декларацію, яка регулює відносини між Брюсселем і Лондоном після виходу Великої Британії з ЄУ. Про це повідомило німецьке видання Süddeutsche Zeitung з покликом на твіт президента Європейської ради Дональда Туска.

 

Глава делегації Євроунії на переговорах щодо Brexit Мішель Барньє підкреслив, що угода не шкодить інтересам Лондона. «Ми залишимося союзниками, партнерами і друзями», – запевнив Барньє.

 

Угоду ще мають схвалити Палата громад Великої Британії і Європарламент. Спостерігачі відзначають, що багато британських депутатів налаштовані голосувати проти угоди.

 

Президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер, котрий напередодні зустрівся в Брюсселі з британською прем'єр-міністеркою Терезою Мей, висловив надію, що британський парламент також підтримає угоду. «Я вихожу з того, що британському уряду вдасться досягти порозуміння з британським парламентом. Адже ця угода найкраща з усіх можливих», – зазначив він напередодні саміту. Водночас Юнкер назвав Brexit «трагедією як для Великої Британії, так і для інших країн ЄУ».

 

Тереза Мей, своєю чергою, в зверненні до нації, опублікованому в британській пресі, закликала співвітчизників підтримати проект угоди щодо Brexit.

 

Згідно з досягнутими домовленостями, Об’єднане Королівство вийде зі складу Євроунії 29 березня 2019 року. Однак протягом перехідного періоду, який триватиме до кінця 2020 року, Велика Британія залишатиметься учасницею єдиного внутрішнього ринку ЄУ та митного союзу. Окрім того, схвалена в Брюсселі угода регулює права громадян ЄУ і Великої Британії після Brexit, фінансові претензії Брюсселя до Лондона і питання про кордон між Республікою Ірландія і британською провінцією Північна Ірландія.

25.11.2018