ЄУ і Велика Британія узгодили проект декларації щодо Brexit.

Документ надіслано для ознайомлення урядам 27 країн-членів Євроунії.

 

 

Учасники перемовин з боку Європейської Унії та Великої Британії досягли домовленостей щодо проекту політичної заяви про майбутні відносини Лондона і Брюсселя після Brexit. Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle з покликом на інформацію Європейської Комісії. У документі, зокрема, обумовлюється те, як Євроунія і Об’єднане Королівство торгуватимуть, співпрацюватимуть в сфері безпеки та інших царинах.

 

Як написав у четвер, 22 листопада, президент Європейської ради Дональд Туск у Twitter: «Я щойно надіслав 27 країнам-членам Євроунії проект Політичної декларації про майбутні відносини між ЄУ і Великою Британією. Голова Єврокомісії проінформував мене, що документ погоджений на рівні перемовників, узгоджений в принципі на політичному рівні і тепер повинен бути затверджений рішенням лідерів країн».

 

За словами президента Європейської Комісії Жана-Клода Юнкера, тепер декларація може бути винесена на голосування глав держав і урядів країн ЄУ на позачерговому саміті 25 листопада.

 

Якщо все піде за планом, Брюссель і Лондон використають цю декларацію як основу для угоди з торгівлі. Ця угода має бути затверджена під час 21-місячного перехідного періоду, який розпочнеться з 29 березня 2019 року. Протягом цього періоду Велика Британія залишатиметься членом загальноєвропейського ринку і Митного союзу.

22.11.2018