Республіканець Рік Скотт довів свою перемогу на виборах до Сенату від Флориди.

Таким чином Республіканська партія закріпила свою перевагу у верхній палаті Конґресу США.

 

 

Губернатор Флориди республіканець Рік Скотт (Rick Scott) переміг на виборах в Сенат, випередивши свого суперника на 10 тисяч голосів. Про це заявили в неділю, 18 листопада, ввечері (за місцевим часом) представники влади штату після ручного перерахунку голосів. Перерахунок вівся упродовж тижня після виборів – повідомила інформаційна аґенція Reuters. Відтак у Сенаті засідатиме тепер 52 республіканці.

 

Рік Скотт є губернатором Флориди з 2011 року. Він змагався з чинним сенатором-демократом Біллом Нельсоном (Bill Nelson), котрий пропрацював в Сенаті три каденції поспіль. У штабі Скотта повідомили, що Нельсон в неділю зателефонував йому, щоб визнати свою поразку.

 

За підсумками первинного підрахунку голосів на виборах шостого листопада Скотт обганяв Нельсона приблизно на 15 тисяч голосів, тобто менше ніж на 0,25 відсотка. Згідно зі законом Флориди, машинний перерахунок бюлетенів проводять, коли переможець випереджає найближчого суперника менше ніж на 0,5 відсотка голосів. Якщо ж ця різниця становить менше 0,25 відсотка, проводять ручний перерахунок.

 

Боротьба за крісло сенатора від Флориди була особливо запеклою і супроводжувалася судовими позовами з обох сторін. Рік Скотт, Дональд Трамп й інші республіканці звинувачували Нельсона в спробах вкрасти перемогу, в той час як Нельсон стверджував, що Скотт намагається не допустити підрахунку кожного голосу. Трамп назвав цю ситуацію «ганьбою».

 

Скотт попросив департамент правоохоронних органів Флориди розслідувати діяльність виборчих органів в округах Броуард і Палм-Біч, де переважають демократи, коли його лідерство почало скорочуватися в міру перерахунку голосів. Представник виборчої комісії штату заявив в п'ятницю, 16 листопада, що розслідування не буде, оскільки немає свідчень підтасовування. Утім місцевий суд того ж дня прийняв рішення на користь Скотта, ухваливши, що голови виборчих органів зазначених округів повинні опублікувати інформацію про підрахунок голосів.

19.11.2018