Республіканці зберегли за собою контроль над Сенатом США.

Проте демократи відтепер домінуватимуть в Палаті представників.

 

 

Республіканській партії на проміжних виборах до Конгресу США вдалося зберегти за собою більшість у Сенаті. У республіканців є необхідний 51 мандат. Такі результати підрахунку голосів – повідомляє видання The Washington Post.

 

На ситуацію вплинуло, зокрема, те, що член Республіканської партії Кевін Крамер (Kevin Cramer) узяв гору над чинною сенаторкою-демократкою Гайді Ґайткемп (Heidi Heitkamp) в Північній Дакоті, а бізнесмен-республіканець Майк Браун (Michael Brown) відбив крісло в демократа Джо Доннеллі (Joe Donnelly) в штаті Індіана. Членкиня Республіканської партії Марша Блекберн (Marsha Blackburn) тріумфально обійшла демократа Філа Бредісена (Phil Bredesen) в Теннессі, котрий раніше був губернатором цього штату. У Техасі представник республіканців Тед Круз (Ted Cruz) в напруженій боротьбі переміг демократа Бето О'Рурка (Beto O'Rourke).

 

Тим не менше, Демократичній партії вдалося взяти реванш у Палаті представників. Відтепер там, за даними на 8.00 київського часу, засідатиме щонайменше 200 демократів і 184 республіканці. Підрахунок голосів триває.

 

Лідерка демократів в Палаті представників Ненсі Пелосі (Nancy Pelosi), виступаючи перед своїми прихильниками у Вашінґтоні, заявила: «Завдяки вам завтра в Америці буде новий день». Вона зазначила, що перемога на виборах у вівторок – це не перемога демократів чи республіканців, це передбачене Конституцією США «відновлення системи стримувань і противаг» для дій адміністрації Дональд Трампа.

 

Американський президент Дональд Трамп уже визнав, що програв у Палаті представників. Він вже встиг зателефонувати Пелосі і привітав її з перемогою. Про це повідомила керівниця її виборчого штабу Дрю Геммілл (Drew Hammill). Трамп закликав Пелосі до «дотримання принципу двопартійності».

07.11.2018