Міністр оборони Ізраїлю подав до демісії.

Таким чином він висловив протест проти позиції прем’єра щодо перемир'я з ХАМАЗ.

 

 

Міністр оборони Ізраїлю Авігдор Ліберман оголосив про свою демісію на знак протесту проти угоди про припинення вогню з терористичним угрупованням ХАМАЗ, про яку було оголошено напередодні. Виступаючи перед журналістами в середу, 14 листопада, керівник ізраїльського військового відомства і лідер партії «Наш дім Ізраїль» назвав цю угоду «капітулянтською». Політик також закликав до проведення дострокових парламентських виборів.

 

На прес-конференції, скликаній відразу після засідання фракції партії, Ліберман заявив: «Я вважаю, що припинення вогню одночасно зі спробами здійснити врегулювання в Ґазі – це капітуляція перед терором». Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Раніше в середу прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу виступив на захист свого рішення погодитися на припинення вогню з лідерами палестинського радикального руху ХАМАЗ після найсерйознішої ескалації конфлікту в Секторі Ґази з часу закінчення 50-денної війни 2014 року. «За часів надзвичайної ситуації, під час ухвалення рішень, критично важливих для безпеки, громадськість не завжди може бути поінформована про міркування, які повинні бути приховані від ворога», – заявив він на церемонії в пам'ять про засновника ізраїльської держави Давида Бен-Гуріона.

 

Нетаньягу назвав рішення про перемир'я «правильним, хоча і важким». Він заявив, що «вороги благали про припинення вогню». Нетаньягу взяв на себе виконання обов'язків голови Міноборони до призначення нового міністра.

 

Нагадаємо, що 12-13 листопада бойовики ХАМАЗ упродовж 24 годин випустили 460 ракет і снарядів по Ізраїлю. У відповідь на ракетний обстріл бойові літаки і гелікоптери ЦАХАЛ завдали численних ударів по 160 цілях ХАМАЗ на території Сектора Ґази. Внаслідок атаки ізраїльської авіації загинуло семеро палестинців. В Ізраїлі внаслідок ракетного обстрілу загинула одна людина, ще троє отримали важкі поранення.

14.11.2018