Пролітаючи над замком: Підгірці

Z продовжує публікацію циклу відеооглядів визначних пам'яток Галичини, знятих з висоти. Здебільшого це замки, палаци, фортифікаційні та сакральні споруди, які руйнуються просто на очах, і наше покоління може виявитися останнім, яке ще має шанс побачити їх на власні очі. А тим часом руїни ці навіть у такому стані вражають своєю красою, величчю, вишуканістю архітектурних деталей. Особливо, коли дивишся на них згори, мов птах...

 

Підгорецький замок будувався у 1635-1640 роках на замовлення коронного гетьмана Речі Посполитої Станіслава Конєцпольського. Як у свій час, так і досі це один із найкращих в Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями.

 

Палац оточений з трьох боків глибоким ровом, а з четвертого має терасу з балюстрадою і скульптурами, з якої відкривається прекрасний краєвид.

 

Бічні павільйони прикрашені мідними скульптурами атлантів. Один з них тримає на плечах Землю, інший - Сонячну систему-Всесвіт.

 

У 1766 році навпроти воріт замку побудували бароковий костел Вознесіння Святого Йосифа, який саме зараз у процесі реставрації.

 

У замку було зібрано велику колекцію цінних картин, книг, зброї, меблів, тут регулярно відбувались гучні забави. Були в замку кармазинова кімната, а також китайська, золота, дзеркальна, мозаїчна, зелена зали. Ці приміщення мали назви відповідно до цінностей, що у них були.

 

Під час обох світових воєн замок зазнавав пограбувань. У 1940-х його націоналізували і зробили тут санаторій для хворих на туберкульоз.

 

В 1956 р. палацовий корпус замку згорів. Вогонь знищив унікальні різьблені стелі з живописними полотнами та інше мистецьке оздоблення.

 

З 1997 року замок перебуває у юрисдикції Львівської галереї мистецтв. Будівлю епізодично реставрують, однак від колишньої розкоші в інтер’єрах залишилися лише мармурові портали дверей і каміни. Тим не менше, влітку 2018 вперше за багато років Підгорецький замок відкрив свої двері для відвідувачів.

 

 

02.11.2018