США мають намір розширювати свій ядерний арсенал.

Дональд Трамп пояснив це рішенням посилити тиск передовсім на Росію й Китай.

 

 

Президент США Дональд Трамп заявив, що США планують нарощувати ядерний потенціал, «допоки дехто не схаменеться». «Америка буде нарощувати свій ядерний арсенал, поки країни світу, такі, як Росія, Китай або будь-яка інша, не усвідомлять, що не можуть безкарно погрожувати нашій безпеці чи безпеці наших союзників. Росія не дотримувалася ні духу, ні букви договору (про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, – Z)», – сказав він, виступаючи перед журналістами у понеділок 22 жовтня. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Глава Білого дому вкотре заявив про намір вийти з договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД), оскільки Росія, на його переконання, порушує підписаний 1987 року документ. Цими днями радник президента США з національної безпеки Джон Болтон проводить в Москві перемовини, на яких планує офіційно заявити президентові Росії Володимирові Путіну про вихід Вашінґтона з ДРСМД.

 

Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності підписали 1987 року генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейґан. Угода забороняє сторонам виробництво балістичних і крилатих ядерних ракет наземного базування дальністю від 500 до 5500 км, а також їхнє випробування і розгортання. США звинувачують Росію в порушенні договору про РСМД через розроблення в РФ крилатої ракети наземного базування 9M729 для комплексу «Искандер». Вашінґтон і НАТО вважають, що ця система потрапляє під дію договору, Москва це заперечує.


 

23.10.2018