США виходять з ракетного договору з Росією.

Про це заявив американський президент Дональд Трамп.

 

 

Глава Білого дому Дональд Трамп у суботу, 20 жовтня, заявив про намір розірвати з Росією договір 1987 року про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД). Він пояснив це рішення тим, що договір порушила Росія, а Сполучені Штати «не мають наміру акцептувати цей факт, тож вийдуть із нечинної угоди».

 

«США повернуться до розробки ракет середньої і меншої дальності, допоки Росія не прийде до нас, допоки Китай не прийде до нас, всі вони не прийдуть до нас і не скажуть: Порозумнішаймо насправді, і ніхто з нас не розроблятиметься ці озброєння», – процитувала слова американського президента інформаційна аґенція Reuters.

 

Американська преса з покликом на джерела в Білому домі повідомляє, що радник Трампа з національної безпеки Джон Болтон сповістить президента Росії Володимира Путіна про рішення Вашінґтона вийти з договору про РСМД під час поїздки до Москви на початку наступного тижня.

 

Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності підписали 1987 року генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейґан. Угода забороняє сторонам виробництво балістичних і крилатих ядерних ракет наземного базування дальністю від 500 до 5500 км, а також їхнє випробування і розгортання. США звинувачують Росію в порушенні договору про РСМД через розроблення в РФ крилатої ракети наземного базування 9M729 для комплексу «Искандер». Вашінґтон і НАТО вважають, що ця система потрапляє під дію договору, Москва це заперечує.

21.10.2018