Прем'єр-міністр Вірменії подав до демісії.

Таким чином Нікол Пашинян хоче ініціювати позачергові парламентські вибори.

 

 

«Як і говорив, сьогодні я подаю у відставку з посади прем'єр-міністра Вірменії. Метою цієї відставки, однак, не є відхід з посади прем'єра, тобто ухилення від взятої на себе відповідальності, а навпаки – доведення до логічного кінця мирної, "оксамитової" народної революції і повернення всієї влади народу», – заявив Нікол Пашинян у прямому телевізійному етері. Про це повідомив інформаційний портал News.am.

 

Після його відставки Національні збори – парламент Вірменії – матиме дві спроби, аби обрати нового прем'єр-міністра. 

 

«Дорожня карта досягнення позачергових виборів така: після моєї відставки президент країни негайно приймає відставку уряду, в найближчі 14 днів парламент двічі не обирає прем'єр-міністра, що призводить до розпуску парламенту, і президент країни призначає позачергові парламентські вибори. У цей період члени уряду продовжать виконувати свої обов'язки, як і я свої... Якщо ж в грудні ви під час позачергових виборів висловите вотум довіри нашій політичній силі, я буду переобраний на посаді прем'єра», – пояснив свій план дій Пашинян.

 

Парламентські фракції, в тому числі і фракція правлячої Республіканської партії, вже заявили, що не мають наміру висувати свого кандидата в прем'єри. Саме на такий розвиток подій і проведення виборів уже в грудні розраховує Пашинян, який не раз заявляв, що позачергові вибори повинні пройти у Вірменії якомога швидше.

 

Нагадаємо, що Нікол Пашинян був обраний прем'єром восьмого травня внаслідок масових протестів у Вірменії, які змусили його попередника Сержа Саргсяна піти у відставку. Але в законодавчому органі у Республіканської партії, яку очолює Саргсян, найбільша фракція (51 депутат). У фракції «Вихід», якою керував Пашинян до його обрання главою уряду, лише дев'ять депутатів.

17.10.2018