Ілон Маск змушений вийти з ради директорів Tesla.

Окрім того, він виплатить штраф на суму 20 мільйонів доларів.

 

 

Ілон Маск найближчим часом полишить посаду голови ради директорів ним же заснованої компанії-автовиробника Tesla. Про це в суботу, 29 вересня, повідомила американська Комісія з цінних паперів і бірж (The United States Securities and Exchange Commission – SEC).

 

Маск домовився з SEC про те, що піде з посади голови ради директорів Tesla без права переобрання протягом трьох років. При цьому він збереже за собою загальне керівництво концерном. Тим часом до складу ради директорів Tesla повинні бути обрані два нових незалежних представники. І, окрім того, сам підприємець і компанія виплатять по 20 мільйонів доларів штрафу.

 

Минулого четверга Маску були висунуті звинувачення в шахрайстві з цінними паперами та наданні даних, «які вводять в оману». SEC вирішила, що своїми твітами про намір зробити компанію Tesla непублічною Маск навмисно ввів інвесторів в оману, оскільки він нічого не зробив для реалізації цього наміру. «Насправді Маск не тільки не мав підтвердження, а навіть не обговорював ключових умов угоди ні з одним потенційним джерелом фінансування», – заявила Комісія з цінних паперів. Це і стало підставою для позову, поданого регулятором до федерального окружного суду Мангеттена минулої середи.

 

Нагадаємо, що в своєму твіті від 7 серпня він навіть назвав ціну, за якою компанія могла б викупити акції у міноритаріїв, – по $420 за акцію. Ця сума виявилася на 20% більшою за тодішню ринкову вартість акцій. Члени ради директорів Tesla обурилися діями Маска, оскільки той не повідомляв їх про свій намір. Через два тижні після згаданого твіта він повідомив, що відмовився від думки робити Tesla повністю приватною, бо акціонери не схвалюють цієї ідеї.

30.09.2018