«Фітнес-тренер Руслан Боширов» виявився полковником ГРУ.

Його справжнє ім’я і прізвище з'ясували журналісти-розслідувачі.

 

 

Справжнє ім'я Руслана Боширова, котрого звинувачують в отруєнні екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, – Анатолій Чепіга. Насправді він є чинним полковником Головного розвідувального управління Росії. Це було встановлено під час розслідування, проведеного спільно журналістами з Bellingcat і The Insider. Результати третьої частини розслідування були оприлюднені в середу, 26 вересня. 

 

Журналісти в своїй публікації, зокрема, покликаються на виписку зі системи «Російський паспорт», де виявлено знимку Чепіги. Окрім того, Bellingcat покликається на кілька джерел, знайомих з «Бошировим», котрі підтвердили його справжню особу.

 

Розслідувачі наводять деталі його біографії. Зокрема, стверджується, що він служив у 14-й бригаді спеціального призначення в Хабаровську, брав участь у другій чеченській війні. Його теж помічали поблизу  російсько-українського кордону наприкінці 2014 року. Встановлено теж, що Боширову було присуджено звання «Герой Росії».

 

У розслідуванні зазначено, що псевдонім «Руслан Боширов» з'явився в 2010 році, тоді ж полковник ГРУ отримав паспорт на це ім'я і переїхав до Москви. Що цікаво: звання «Герой Росії» президент РФ Володимир Путін присвоїв йому 2014 року. Причому з формулюванням: «за виконання миротворчої місії». Ім'я Анатолія Чепіги та присудження йому цієї нагороди згадані на сайті Далекосхідного вищого загальновійськового командного училища. Людину, зовні схожу на «Боширова», журналісти виявили на фотографії випускників навчального закладу.

 

Раніше стало відомо, що Федеральна служба безпеки РФ почала перевірку в зв'язку з публікаціями в пресі особистих даних «Олександра Петрова» і «Руслана Бошірова», котрих Лондон підозрює в отруєнні Скрипалів у Солсбері.

26.09.2018