Нафта стрімко подорожчала на світових торгівельних майданчиках.

Причиною цього стала домовленість країн-членів ОПЕК не опускати ціни на нафту.

 

 

Ціни на нафту стрімко зросли під час торгів у понеділок, 24 вересня. Уперше з листопада 2014 року ціна бареля нафти марки Brent піднялася вище за 80 доларів. Листопадові ф'ючерси на Brent подорожчали на 2,3%, досягнувши $80,81 і перевищивши таким чином попередній цьогорічний максимум. Ціна на нафту марки WTI зросла на 1,6%, тобто до 72 доларів за барель. Про це повідомила ділова німецька газета Handelsblatt.

 

Причиною подорожчання чорного золота стало те, що ринок позитивно відреагував на відсутність сигналів про те, що країни ОПЕК готуються підвищити рівень видобутку. Ціни підскочили також через побоювання, що санкції США проти Ірану можуть призвести до дефіциту пропозиції нафти.

 

Нагадаємо, що моніторинговий комітет ОПЕК + (країни ОПЕК і Росія) під час перемовин у вихідні дні домовилися дотримуватися угод, досягнутих в червні цього року. Тобто не нарощувати видобутку нафти і не опускати ціну на неї.

 

Минулого тижня президент США Дональд Трамп через Twitter вимагав, щоб країни ОПЕК знизили ціни на нафту. «Монополія ОПЕК повинна зараз же знизити ціни на нафту! Ми захищаємо країни Близького Сходу, без нас вони б недовго залишалися в безпеці, і все ж вони продовжують прагнути до чимраз вищої ціни на нафту. Ми це запам'ятаємо!» – попередив глава Білого дому.

24.09.2018