Росія висловила готовність самостійно фінансувати Nord Stream 2.

Європейські концесіонери можуть відмовитися від участі в проекті через санкції США.

 

 

Президент Росії Володимир Путін заявив, що готовий повністю фінансувати спорудження газогону Nord Stream 2 за рахунок Росії в тому випадку, якщо США запровадять санкції проти учасників консорціуму, які реалізують цей проект. Путін проінформував про ці плани уряд ФРН ще під час візиту до Мезеберга 18 серпня, де він зустрічався з канцлеркою ФРН Анґелою Меркель. Проте інформація про ці слова шефа Кремля випливла лише зараз. Про це повідомила німецька газета Süddeutsche Zeitung з покликом на інформовані джерела.

 

На даний момент будівництво Nord Stream 2 здійснює міжнародний консорціум, в якому 50 відсотків належать російському «Газпрому». Серед учасників консорціуму – Wintershall, Royal Dutch Shell, E.ON, OMV і EngieUniper.

 

Сполучені Штати вже неодноразово погрожували запровадити санкції проти енергетичного сектора Росії в покарання за втручання Москви в президентську кампанію в США 2016 року. Від цих санкцій можуть постраждати і західні партнери Росії.

 

Водночас, як зазначають експерти, плани Путіна щодо 100-відсоткового фінансування Nord Stream 2 можуть наразитися на поважні перешкоди в Європейській Унії. Оскільки, згідно з чинними в ЄУ правилами конкуренції, виробник і постачальник енергоресурсів не може бути однією особою.

 

Варто теж зазначити, що Німеччина тим часом несподівано почала форсувати будівництво терміналу з прийняття зрідженого газу, куди, можливо, доставлятиметься паливо зі США, відзначає Süddeutsche Zeitung.

23.09.2018