Польща підтвердила намір розмістити у себе постійну військову базу США.

Підтвердження пролунало під час візиту Анджея Дуди до Вашингтона.

 

 

Польща вважає за доцільне розмістити на своїй території постійну військову базу США. Про це повідомив під час візиту до Вашингтона у вівторок, 18 вересня, польський президент Анджей Дуда. «Це єдина гарантія безпеки моєї країни проти російської агресії. Адже Москва роками нарощувала свою військову присутність в реґіоні. Постійна  дислокація американських військовослужбовців у Польщі відповідає національним інтересам як Варшави, так і Вашингтона», – заявив він під час розмови з президентом США Дональдом Трампом.

 

На закінчення розмов польського й американського президентів у Білому домі було підписано декларацію про стратегічне партнерство Польщі та США. У документі Сполучені Штати і Польща зобов’язалися збільшити співпрацю в оборонній галузі. Йдеться про більшу кількість спільних військових тренувань та вишколів, а також про надання польській армії нової американської технології.

 

У декларації не говориться про постійні американські бази в Польщі, але обидві країни мають «розглянути можливість збільшення військової присутності США» в реґіоні. Політики також взяли на себе зобов’язання поглиблювати співпрацю спецслужб обох країн. Про це повідомило Polskie Radio 24.

 

Згідно з документом, Вашингтон і Варшава посилять також співпрацю в енергетичній сфері. Це стосується передусім необхідності забезпечити Польщу різноманітними джерелами енергії. Від минулого року США продають Польщі зріджений газ. Обидві країни погодилися спільно протидіяти проектам, які, як мовиться в декларації, «ставлять під загрозу нашу безпеку». Мається на увазі передовсім газогін Nord Stream 2.

 

«Радий сказати, що союз між нашими країнами ще ніколи не був настільки міцним. Сьогодні президент Дуда і я домовилися посилити наші стійкі зв'язки в оборонній сфері», – повідомив Трамп на спільній прес-конференції за підсумками перемовин.

 

Уперше про намір розмістити у себе постійну військову базу США Варшава заявила у травні цього року. Тоді Міністерство оборони Польщі пропонувало виділити на «постійну присутність США» в цій країні від 1,5 до 2 млрд доларів. В першу чергу говорилося про можливість розміщення бронетанкової дивізії військ США.

19.09.2018