Європарламент схвалив суперечливу реформу захисту авторських прав.

Згідно з новими нормами, інтернет-корпорації повинні оплачувати роботу авторів використовуваного мультимедійного контенту.

 

 

Європейський парламент погодився з новими коригуваннями в проекті закону про авторське право на цифровому ринку. Під час голосування в середу, 12 вересня, суперечливий законопроект підтримали 438 євродепутатів, проти проголосували 226, ще 39 парламентарів утрималися. Про це повідомляють на сайті Європейського парламенту.

 

Нові правила, які були запропоновані Єврокомісією ще у 2016 році, передбачають розширення прав музичних виконавців, новинних ресурсів та традиційних ЗМІ у протистоянні з інтернет-велетнями на кшталт Facebook, Microsoft чи Google. Перед фінальним голосуванням до проекту було внесено понад 200 поправок.

 

Найбільші суперечки, як подає телерадіокомпанія Deutsche Welle, викликали дві пропозиції: стаття 11, яка окреслює права видавців ЗМІ і в якій закріплено, зокрема, що інтернет-платформи повинні отримувати дозвіл або навіть платити ЗМІ за демонстрацію їхніх новин користувачам, а також стаття 13, згідно з якою на інтернет-велетнів покладається відповідальність за порушення авторських прав на їхніх платформах.

 

Критики висловлювали побоювання, що 11-а стаття буде недієздатною, а 13-а стаття може призвести до фільтрування контенту, який завантажується в інтернет. Контроль з боку інтернет-корпорацій за контентом суперечитиме основному принципу інтернету – вільному обміну інформацією.

 

Окрім того, реформа передбачає відповідальність соціальних мереж за те, щоб контент, який завантажують користувачі, не порушував авторських прав.

 

Перед набуттям чинності нового закону про захист авторських прав реформу має схвалити Єврокомісія та Європейська Рада.

 

Нагадаємо, що в липні Європарламент відхилив зміни до законодавства про авторські права. Проти законопроекту тоді проголосували 318 парламентарів, підтримали його лише 278 осіб.

13.09.2018