Європарламент відхилив проект директиви про авторське право в інтернеті.

Нове обговорення документа, який викликав критику фахівців, можливо, відбудеться у вересні.

 

    

 

Депутати Європейського Парламенту в четвер, 5 липня, відхилили спірну директиву про авторське право в інтернеті. Проти законопроекту, як повідомляє телеканал ARD, проголосували 318 парламентарів, тоді як підтримали його 278 осіб.

 

Законопроект викликав критику фахівців з цілої низки позицій. Як відзначало спеціалізоване видання TechCrunch, найбільше запитань викликають статті 11 і 13 цієї директиви. Перша зобов'язує новинні агрегатори запроваджувати «податок на посилання», тобто оплачувати копіювання фрагментів журналістських матеріалів. Друга стаття наділяє інтернет-платформи відповідальністю за порушення авторських прав їхніми користувачами. На думку експертів, це неминуче підштовхне сайти до попередньої фільтрації всього завантаження контенту. Як стверджують критики, перевірити кожну публікацію на дотримання авторських прав фізично нереально, а впровадження автоматизованої системи перевірки – тривалий і дорогий процес, тим більше, що такі системи не застраховані від помилок.

 

На знак протесту проти можливого ухвалення директиви напередодні портал «Вікіпедія» припинив роботу як мінімум чотирма європейськими мовами. Користувачам стали недоступні італійська, іспанська, латиська і польська версії порталу.

 

Новий розгляд проекту директиви, можливо, відбудеться у вересні.

05.07.2018