Проти голови МВС Італії ініційовано розслідування.

Йому інкримінують незаконне позбавленні волі біженців і зловживання владою.

 

 

Проти міністра внутрішніх справ Італії, голови правопопулістської партії «Ліга» Маттео Сальвіні ініційовано розслідування через біженців, котрих більше тижня відмовлялися пускати в країну. Про це повідомило італійське видання La Stampa. Сальвіні підозрюють у протизаконному позбавленні волі та зловживанні владою.

 

Приводом для розслідування стала ситуація на кораблі італійської берегової охорони Diciotti, на якому залишається понад сто біженців, врятованих ще 15 серпня в Середземному морі. Після відмови Мальти прийняти судно воно попрямувало до берегів Італії, однак Маттео Сальвіні розрядився заблокувати висадку біженців.

 

Кілька десятків міґрантів, у котрих стрімко погіршився стан здоров'я, все ж змогли зійти на італійський берег. Окрім того, місцева влада прийняла 27 неповнолітніх біженців, котрі перебували на кораблі без супроводу. Решта осіб на судні оголосили голодування. У суботу ввечері, 25 серпня, було ухвалено рішення впустити всіх біженців. Про більшість з них подбає Католицька церква Італії.

 

Позиція італійської влади викликала критику інших країн Європейської Унії, а сам Сальвіні потрапив під слідство всередині країни. Справу проти нього відкрила прокуратура Сицилії, звинувативши в незаконному обмеженні свободи третіх осіб і в перевищенні службових повноважень. Прокурори наполягають: якщо судно зайшло в італійський порт, то необхідно було діяти за стандартною процедурою, тобто дозволити міґрантам зійти на берег і розглянути їхні заявки на отримання притулку.

 

Маттео Сальвіні відомий як прихильник зближення з Москвою, скасування антиросійських санкцій ЄУ і відкритий шанувальник Володимира Путіна.

26.08.2018