Російські акції і рубль обвалюються через ще не запроваджені американські санкції.

Штрафними заходами Вашингтон карає Москву за отруєння Скрипалів.

 

 

Рубль і фондовий ринок Росії продовжили падіння на відкритті торгів у четвер. Напередодні стало відомо про нові санкції США щодо Росії. За підсумками першої хвилини торгів курс долара становив 66,26 рубля (+71 копійка до рівня попереднього закриття). Це максимальний рівень з середини листопада 2016 року. Євро тим часом зріс до 76,8 рубля (+65 копійок).

 

Падіння курсу російської грошової одиниці почалося ще вчора, щойно Державний департамент США анонсував санкції, пов’язані з отруєнням Скрипалів. У середу, восьмого серпня, курс долара вперше за два роки перевищив психологічну позначку 65 рублів за долар.

 

Таким чином станом на дев’яте серпня долар виявився на 2,7 рубля дорожчим за рівень чинного офіційного курсу Центрального банку Росії, євро – на 2,95 рубля вищим за офіційний курс. Про це повідомило інформаційне агентство РБК.

 

Автоматично американська валюта подорожчала і в пунктах обміну. За добу долар в середньому зріс на 1,4-2 руб., курс обміну європейської валюти підвищився на 1,5-2,5 рублі.


Ринок акцій також відкрився у четвер зниженням. Індекси МосБіржі і РТС за хвилину торгів просіли на 0,3-1,8%.

 

У лідерах падіння опинилися акції «Аерофлоту». У порівнянні з ціною закриття восьмого серпня, акції компанії втратили понад вісім відсотків, опустившись нижче за 104 рублі. Таким чином папери головної російської авіакомпанії опустилися в ціні до рівня осені 2016 року.

 

У четвер продовжили втрачати в ціні акції «Сбербанка России» і ВТБ. Цінні папери «Сбербанка» впали з початку торгів більш ніж на 4%, до 184,99 руб. Акції ВТБ опустилися на 5,52%, до 0,0432 за штуку.

 

Також аналітики ринку зауважили скидання облігацій федеральної позики (ОФП) . Через можливість нових американських санкцій ОФП почали знецінюватися, адже влада США розглядає можливість заборонити американським інвесторам вкладатися в російський державний борг.

09.08.2018