США запроваджують нові санкції проти Росії через отруєння Скрипалів.

Вони можуть набути чинності в 20-х числах серпня.

 

 

Державний департамент США заявив у середу, восьмого серпня, що Росія, як було встановлено, застосувала нервово-паралітичну речовину для замаху на колишнього російського аґента і його доньки на території Великої Британії, і що в зв'язку з цим США незабаром запровадять санкції проти Москви.

 

«Сполучені Штати... встановили, що уряд Російської Федерації, в порушення міжнародного права, застосував летальну хімічну або біологічну зброю проти своїх власних громадян», – наголошується в заяві, з якою виступила заступниця держсекретаря з питань громадської дипломатії Гізер Ноєрт (Heather Nauert), її цитує телеканал CBS News.

 

 Держдепартамент США ухвалив ці заходи в рамках закону 1991 року про ліквідацію хімічної і біологічної зброї (Chemical and Biological Weapons Control and Warfare Elimination Act). Згідно з ним, застосування будь-якою країною біологічної та хімічної зброї тягне обмежувальні заходи з боку Сполучених Штатів.

 

Очікується, що санкції набудуть чинності 22 серпня. Які саме заходи будуть застосовані, в Держдепі не уточнюють. За даними телеканалу CBS News, обмеження можуть торкнутися експорту до  Росії товарів, пов'язаних із національною безпекою. Зокрема, йдеться про заборону експорту електронних пристроїв подвійного призначення та їхніх компонентів, включно з тими, що використовуються в авіаційній галузі.

 

Якщо ж Москва протягом трьох місяців не надасть гарантій, що не використовуватиме хімічної зброї і не погодиться допустити міжнародних інспекторів на об’єкти, де, згідно з підозрою, така зброя може продукуватися, то Росію чекає другий раунд санкцій, повідомляє сайт телеканалу CNBC з покликом на Держдепартамент США. Зокрема, передбачається заборона польотів авіакомпанії «Аерофлот» до США і скорочення взаємної торгівлі до мінімуму.

 

Посольство Росії в США на своїй офіційній сторінці в інтернеті назвало ці заходи «драконівськими», а звинувачення на адресу російського уряду – «надуманим приводом». «Санкційна машина США набирає обертів. Будь-яких фактів або доказів, як вже повелося, не пролунало. На наші уточнюючі запитання американська сторона, пославшись на конфіденційність, відмовилася дати пояснення. У той же час було заявлено, що США мають у своєму розпорядженні достатній обсяг даних, які дозволяють зробити висновок про "винуватість Росії"», – йдеться в заяві.

09.08.2018