Американський Сенат планує «нищівні» санкції проти Москви.

Відповідний законопроект підготували спільно представники як республіканської більшості, так і демократичної меншості.

 

                                         Ліндсі Ґрем і Боб Менендес 

 

Група американських сенаторів від обох партій репрезентувала законопроект, який передбачає запровадження санкцій проти російських політиків, олігархів та інших людей, «котрі прямо або побічно здійснюють протиправні дії в інтересах Володимира Путіна». Санкції також торкнуться енергетичного і фінансового секторів економіки Росії. Про це в четвер, 2 серпня, повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Законопроект, запропонований демократами Бобом Менендесом (Bob Menendez), Беном Кардіном (Ben Cardin) і Джином Шагіном (Jeanne Shaheen) і республіканцями Джоном Маккейном (John McCain), Ліндсі Ґремом (Lindsey Graham) і Корі Ґарднером (Cory Gardner), отримав назву «Акт про захист безпеки США від агресії Кремля» (The Defending American Security from Kremlin Aggression Act). За їхніми словами, документ посилить тиск на Росію у відповідь на втручання Москви у вибори в США, а також її дії в Сирії і агресію в Криму.

 

«Чинний режим санкцій не зміг змусити Росію не втручатися в майбутні проміжні вибори 2018 року. Наша мета – змінити статус-кво і запровадити нищівні санкції та інші заходи проти Росії Путіна, поки він не припинить втручатися у виборчі процеси в США і здійснювати кібератаки проти американської інфраструктури, а також не піде з території України і не перестане сіяти хаос в Сирії», – зазначив сенатор-республіканець Ліндсі Ґрем. Він назвав запропонований законопроект найжорсткішим з будь-коли застосованих санкційних пакетів та інших штрафних заходів. Як пояснив сенатор Менендес, ці заходи повинні змусити Володимира Путіна зрозуміти, що «США більше не миритимуться з його поведінкою».

 

Новий законопроект передбачає різні заходи – від продовження обмежень на імпорт Росією урану до виявлення особистих статків Володимира Путіна. Законопроект передбачає обмеження транзакцій, пов'язаних з державним боргом Росії, з енергетичною сферою й імпортом урану, а також нові санкції щодо російських політиків і олігархів.

 

Окрім того, у документі міститься рішуча заява на підтримку НАТО. Законопроект запроваджує норму, згідно з якою для того, щоб США вийшли з НАТО, необхідно буде, щоб за це проголосували дві третини американських сенаторів. Також в ньому є пункти, які передбачають передачу додаткового військового обладнання країнам НАТО, щоб зменшити їхню залежність від російської зброї та техніки.

03.08.2018