Russia Today платила британським депутатам.

Про це повідомила у своїй доповіді організація Transparency International.

 

 

Росія платили британським парламентарям за просування іміджу. Зокрема, з 2014 року члени парламенту Великої Британії отримали щонайменше 93 700 фунтів стерлінгів від телеканалу Russia Today (RT) за участь в його ефірах. Про це йдеться в доповіді «В чиїх інтересах?» (In whose interest?), опублікованій організацією Transparency International (TI). Автори доповіді проаналізували документи Палати громад парламенту Об’єднаного Королівства.

 

За даними експертів TI, з 2011 до 2017 року понад 160 британських політиків і чиновників з'являлися в ефірі телеканалу 381 раз. Окрім того, двоє колишніх членів парламенту, чиї гонорари не включені в зазначену суму, вели власні ток-шоу на RT.

 

Russia Today транслює свої програми у Великій Британії з 2011 року. Британський медіарегулятор Ofcom неодноразово звинувачував телеканал в порушенні кодексу мовлення. Зокрема, в квітні цього року Ofcom розпочав сім розслідувань проти RT за підозрою в необ'єктивності через висвітлення отруєння Сергія і Юлії Скрипалів у Солсбері. Телеканалу загрожувало відкликання ліцензії на мовлення у Великій Британії, проте в травні Ofcom оголосив, що RT зможе продовжити роботу в країні.

 

Експерти Transparency International вказують на необхідність збереження незалежності парламенту, захисту його принциповості й підвищення прозорості. «Спроби допомогти розвитку демократії за кордоном врешті-решт будуть зведені нанівець, якщо ті, хто обраний представляти нас, працюють в інтересах режимів, які прагнуть підірвати демократію», – підкреслюють автори доповіді.

01.08.2018