Пол Манафорт навчав Партію регіонів, як робити з опозиції антисемітів.

Про це стало відомо під час судового розслідування справи колишнього голови штабу Дональда Трампа й екс-консультанта Віктора Януковича.

 

 

Слідча група спецпрокурора Роберта Мюллера надала понад 300 документів, які розкривають деталі співпраці Пола Манафорта з Партією регіонів України. Опубліковано низку листів, пов'язаних зі справою колишнього голови штабу Дональда Трампа, яка розглядається у федеральному окружному суді.

 

Крім оприлюднення імен 35 свідків, яких планує викликати сторона звинувачення, стали відомі деякі деталі співпраці колишнього глави штабу Дональда Трампа з тодішнім президентом України Віктором Януковичем, Партією регіонів і навіть Опозиційним блоком. Документи стосуються різних часових періодів.

 

В електронному листуванні активно обговорюється політична кампанія Віктора Януковича і Партії регіонів, опрацьовуються деталі робочих поїздок і медіа-політика. Зокрема, згідно зі судовими документами, Манафорт написав Януковичу: «Ми активно розвиваємо концепцію антисемітизму як частини поглядів української опозиції. (...) Це є ключовою частиною нашої вашингтонської стратегії». Про це повідомило радіо VOA.

 

Документи, надані слідством, проливають світло на особливості української політики, які були приховані від уваги громадськості. Наприклад, Пол Манафорт у листі своєму партнеру – політичному консультантові Тедові Дівайну – детально розписує, як має виглядати виступ українського політика Миколи Азарова на з'їзді Партії регіонів 9 вересня 2010 року. Манафорт пише: «Азаров виступатиме 10-12 хвилин російською мовою. Він повинен розкритикувати Тимошенко за безлад, який вона залишила після себе, і репрезентувати виборчу платформу. Віктор Янукович виступить з 5-7-хвилинною промовою українською мовою, де повинен представити свою програму "Україна для людей"». Також у документах фігурує вартість проведення з'їзду Партії регіонів – 565 тисяч доларів.

 

Роберт Мюллер, котрий розслідує втручання Кремля в американські вибори, раніше висунув Манафортові звинувачення, що той працював як аґент впливу іноземної держави, лобіював інтереси колишнього президента України Віктора Януковича, а також проводив незаконні фінансові операції зі закордонними рахунками. Окрім цього, Мюллер стверджує, що після початку розслідування у справі Манафорт намагався чинити тиск на свідків.

 

Спецпрокурор раніше опублікував список із понад півтисячею доказів, які він збирається надати в суді. Сам Манафорт всі звинувачення відкидає. Розпочати суд у його справі заплановано 31 липня.

29.07.2018