FIFA видала попередження хорватському футболістові через вигук "Слава Україні!".

 

Міжнародна федерація футболу (FIFA) висловила попередження гравцеві збірної Хорватії з футболу, колишньому капітанові київського "Динамо" Домагоєві Віді (нині грає за турецький "Бешикташ") через те, що він вигукнув гасло "Слава Україна!" після перемоги над збірною Росії у чвертьфіналі чемпіонату світу.

 

Про це повідомляє Associated Press.

 

Віда вдарив добре

 

"Можемо підтвердити, що дисциплінарний комітет FIFA висловив попередження гравцеві Домагоєві Віді у зв'язку з його висловлюваннями на відео після матчу чемпіонату між Хорватією та Росією", – заявили в штаб-квартирі футбольної організації.

 

Домагой Віда спільно з колишнім гравцем збірної, працівником тренерського штабу київського "Динамо" Огненом Вукоєвичем, записав коротеньке відео з посвятою українським уболівальникам після перемоги над Росією. Віда вигукнув: "Слава Україні!" – Вукоєвич сказав, що ця перемога належить "також для "Динамо" та для України".

 

У відповідь росіяни, котрі вилетіли з турніру після серії пенальті (основний час – 1:1, екстра-час – 2:2, пенальті – 4:3), висловили вимогу дискваліфікувати Домагоя. 

 

Федерація футболу Хорватії у відповідь на скандал переказала офіційну позицію Віди, що він не промовляв політичних гасел, а тільки висловив вітання країні, з котрою тривалий час розвивав свою кар'єру.

 

"Мені шкода, що декотрі медії інтерпретували нашу комунікацію в такий спосіб. Це точно не був політичний месидж, а просто подяка за підтримку з України, де ми з Вукоєвичем провели стільки років", – сказав Віда, згідно з аґенцією Reuters.

 

Домагой ствердив, що не мав на меті нікого принизити, і сподівається, що його вислів сприймуть "не інакше, як вітання нашим друзям в Україні – але не спрямоване проти Росії".

 

На захист гравця стала і Федерація футболу України. Як повідомив президент ФФУ Андрій Павелко, федерація скерувала звернення на адресу FIFA та UEFA "з метою не лише захистити футболіста хорватської збірної, а й насамперед людину, котра має право на власну позицію і поважає нашу країну".

 

Павелко зазначив на своїй сторінці у Facebook, що "своєю яскравою грою та бійцівськими якостями Віда, як і вся збірна Хорватії, заслужили право брати участь у півфіналі турніру".

 

"У футболіста, котрий багато років захищав честь київського "Динамо" і жив в столиці України в дуже складний для нашої держави час, залишилося тут дуже багато друзів та вболівальників, котрі заслужили, аби частку своєї перемоги він присвятив саме їм", – прокоментував президент ФФУ.

 

09.07.2018