Аґенція Bellingcat підтвердила висновки Zbruč'а щодо "рейтинґу армій".

 

Аґенція журналістських розслідувань Bellingcat підтвердила висновки Zbruč'а щодо індексу вогневої потужності Global Firepower, котрий дуже часто полюбляє цитувати Президент України Петро Порошенко: цей проект є профанським і живиться з інтернет-переходів, натомість авторитетні експерти не сприймають його як авторитетний.

 

Про це йдеться у статті на сайті Bellingcat.

 

Аґенція називає автора цього індексу – американського блоґера та веб-підприємця Даніеля Пучека, котрий також утримує проект weddingdresscreator.com ("конструктор весільних суконь") та ще декілька інформаційно-розважальних сторінок. 

 

GlobalFirepower.com входить у мережу сайтів MilitaryFactory.com. "Military Factory" – торгова марка, зареєстрована на Пучека.

 

У цьогорічному рейтинґу вогневої потужності українська армія отримала 29-те місце. Це дало підстави Порошенкові говорити про Україну як про "найсильнішу армію Європи поза НАТО". Президент трактує авторів індексу як "незалежний авторитетний аналітичний центр".

 

Водночас, опитані експерти та дослідники ствердили, що вони не сприймають цієї роботи на поважно.

 

Global Firepower не розголошує своєї "унікальної формули", котру використовує для укладання індексу, хоча стверджує, що звертає увагу на 55 різноманітних факторів, які обумовлюють оцінку армій. При тім команда Даніеля Пучека (або одноосібно Пучек) накладають на свій індекс модифікатори (бонуси і штрафи), тож невеликі технологічні держави можуть конкурувати з великими, але менш розвинутими. GlobalFirepower.com не вказує інформації про джерела інформації, методологію та експертів. 

 

Згідно з висновком Bellingcat'у, Global Firepower усе ж є зручним, хоча й не вельми надійним і нерепрезентативним порівнянням збройних сил, і саме тому цей індекс полюбляють журналісти. "Хоча рейтинґи та інший контент Global Firepower можуть становити інтерес, цей сайт, очевидно, недостатньо авторитетний, щоб його міг цитувати голова держави", – резюмує аґенція.

 

Згідно з інформацією, котру вивідав Z у грудні 2017 року, укладачем індексу Global Firepower є американець Даніель Пучек, котрий захоплюється історією армій та інтернет-технологіями. У реєстрі прав власності США він вказаний як власник марки Military Factory ("Мілітарна фабрика"), а також Wedding Dress Creator ("Створювач весільних суконь"). Пучек адмініструє сайти Global Firepower, Military Factory, а також сайт, присвячений письменниці Джейн Остін (janeausten.org), і онлайн-каталог комах (insectidentification.org). Даніель Пучек не відповів на питання Z, коли редакція надіслала йому листа для того, щоб вивідати методику дослідження.

 

 

Рейтинґ Global Firepower є найпопулярнішим в Україні мілітарним індексом і має високу цитованість в українських масових медіях. Влітку минулого року це дослідження передруковувало на своїй офіційній сторінці Міністерство оборони України.

 

Авторитетні українські експерти також не визнають цей індекс як надійне джерело інформації. "Я би точно не став посилатися на це дослідження у своїй роботі", – сказав у коментарі Z співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

 

З його слів, у світі є кілька дійсно авторитетних установ, котрі намагаються стежити за всіма трендами у розвитку армій, але і їхні дані не можуть бути досконалими. Про анонімні індекси й мови нема. "Є спеціалізовані видання, цілі інститути, які збирають інформацію, аналізують. Їхня робота дуже цінна, а передплата коштує чималих грошей. А що дістається людині безкоштовно, то там і якість відповідна", – додав Мельник.

 

 

Global Firepower створює свій індекс на підставі масиву даних, зіпертих насамперед на кількісні показники (чисельність населення, розмір армії, масштаб озброєнь, ВВП), а також географічне становище (вихід до моря) тощо.

 

Рейтинґ не враховує реального бойового досвіду армій – Україна після 2013 року лише понижувалася в індексі, попри тривання війни на сході й безпрецедентні за минулі 26 років витрати на військо.

 

04.07.2018