Україна піднялася на один пункт у рейтинґу найсильніших армій світу.

 

Українська армія отримала 29-те місце у новій редакції щорічного рейтингу найсильніших армій світу Global Firepower.

 

У порівнянні з минулим роком Збройні сили України просунулися на одну позицію вгору. Торік наша армія мала в індексі 0,5664 бала (що ближчим бал є до нуля, то сильнішим трактується військо), цього року – 0,5383, вказано на сторінці Global Firepower.

 

 

Найсильнішою армією у світі, як і раніше, є американська. Росія розташувалася на другій сходинці, Китай – на третій. При цім Global Firepower трактує ці три армії майже як рівносильні: різниця між США і РФ – лише 0,0023 бала (це, умовно, вдванадцятеро менша різниця, ніж між ЗСУ-2018 та ЗСУ-2017, згідно з цим індексом), а між США і Китаєм – 0,0034.

 

Цього року Україна розташувалася між Грецією (28 місце) і Чехією (30-те). Торік ми були між Швецією (29-те) і М'янмою (31-ше).

 

 

Global Firepower створює свій індекс на підставі масиву даних, зіпертих насамперед на кількісні показники (чисельність населення, розмір армії, масштаб озброєнь, ВВП), а також географічне становище (вихід до моря) тощо. Рейтинґ не враховує реального бойового досвіду армій – Україна після 2013 року лише понижувалася в індексі, попри тривання війни на сході України й безпрецедентні за минулі 26 років витрати на військо.

 

Рейтинґ Global Firepower – дочірній проект сайту Military Factory. Він є найпопулярнішим в Україні мілітарним індексом і має високу цитованість в українських масових медіях. Влітку минулого року це дослідження передруковувало на своїй офіційній сторінці Міністерство оборони України.

 

Водночас цей рейтинґ експерти не визнають як надійне джерело інформації. "Я би точно не став посилатися на це дослідження у своїй роботі", – сказав у коментарі Z співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

 

З його слів, у світі є кілька дійсно авторитетних установ, котрі намагаються стежити за всіма трендами у розвитку армій, але і їхні дані не можуть бути досконалими. Про анонімні індекси й мови нема. "Є спеціалізовані видання, цілі інститути, які збирають інформацію, аналізують. Їхня робота дуже цінна, а передплата коштує чималих грошей. А що дістається людині безкоштовно, то там і якість відповідна", – додав Мельник.

 

Згідно з інформацією, котру вивідав Z, укладачем індексу Global Firepower є американець Даніель Пучек, котрий захоплюється історією армій та інтернет-технологіями. У реєстрі прав власності США він вказаний як власник марки Military Factory ("Мілітарна фабрика"), а також Wedding Dress Creator ("Створювач весільних суконь"). Пучек адмініструє сайти Global Firepower, Military Factory, а також сайт, присвячений письменниці Джейн Остін (janeausten.org) і онлайн-каталог комах (insectidentification.org).

 

17.04.2018