Пролітаючи над замком: Старе Село

Z започатковує публікацію циклу відеооглядів визначних пам'яток Галичини, знятих з висоти. Здебільшого це замки, палаци, фортифікаційні та сакральні споруди, які руйнуються просто на очах, і наше покоління може виявитися останнім, яке ще має шанс побачити їх на власні очі. А тим часом руїни ці навіть у такому стані вражають своєю красою, величчю, вишуканістю архітектурних деталей. Особливо, коли дивишся на них згори, мов птах...

 

 

Замок у Старому Селі – один із найкращих українських замків XVII ст., збудованих у стилі Ренесанс.

 

Первісний вигляд твердині був наближений до неправильного п'ятикутника, що тяжів до трикутної форми. Будівля замку мурована з кам'яних блоків та цегли. У давнину фортецю оточували глибокий рів і вали.

 

 

 

Стіни і нині досягають 14–16 м заввишки. На даний час частково вціліли три з шести веж, одну втрачено повністю, та ще дві в аварійному стані. Чи не найкраще передає колишню красу веж аттик, який частково зберігся до нашого часу.

 

Основні втрати та руйнування замку відбулися у ХІХ–ХХ ст. В радянський час пам'ятку використовували як складські приміщення колгоспу.

 

 

 

Старосільський замок мав бути «щасливчиком». Він став другою, після палацу в Тартакові, визначною пам’яткою на Львівщині, яку 2010 року передали в концесію. Тодішній голова ЛОДА Василь Горбаль підписав угоду на 49 років із генеральним директором ТзОВ "Кріс", власником мережі "Де Манджаро" Михайлом Рибою.

 

Концесіонер зобов’язався до 2012 року вивести залишки замку з аварійного стану, до 2013-го – відновити одну з двох веж, а вже до 2016 року на території замку мав діяти історичний туристично-відпочинковий комплекс. Мури Старосільського замку мали стати майданчиком для проведення фестивалів, концертів та зустрічей.

 

 

 

Однак відтоді тут не виконали навіть мінімальних протиаварійних чи консерваційних робіт.

 

Як повідомила Z начальниця обласного відділу охорони історичних пам’яток Ганна Харун, ЛОДА звернулася до концесіонера про добровільне розірвання договору концесії через невиконання умов договору. Очевидно, чиновники не поспішають робити різких кроків з дуже банальної і сумної причини – що робити із замком після розірвання договору, вони не знають.

 

 

29.06.2018