Росіяни відмовили омбудсмену у відвідинах Сенцова.

 

Керівництво колонії в російському місті Лабитнанґі відмовило уповноваженій Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій у відвідинах Олега Сенцова та наданні інформації про стан його здоров’я.

 

Службовці російської пенітенціарної системи не надали пояснень відмови, повідомила прес-служба омбудсмена. 

 

Стоп-кадр із відеорепліки Людмили Денісової з-під колонії в Лабитнанґі

 

"Для нас в найголовніших пріоритетах – візит до Олега Сенцова, тому що він голодує і стан його здоров’я на сьогодні невідомий. За деякими свідченнями, він перебуває у критичному стані. Те, що він голодує вже місяць, підтверджує це припущення", – зазначила Денісова.

 

Нагадаємо, напередодні росіяни запропонували Людмилі Денісовій зустрітися з Олегом аж після 22 червня. "Нас це категорично не влаштовує!" – відрубала уповноважена з прав людини. Відтак, у п'ятницю вранці уповноважена вирушила у російське місто Лабитнанґі, аби пришвидшити зустріч із Сенцовим.

 

Після відмови в зустрічі Людмила Денісова заявила, що переговори щодо моніторингових візитів на території РФ зайшли в глухий кут.

 

"У списках візитів, які ми попередньо погодили з омбудсменом РФ Тетяною Москальковою, є громадяни і України, і РФ. Я запропонувала Тетяні Москальковій здійснити візити до всіх громадян РФ, які перебувають у місцях позбавлення волі на території України. Щоб нам натомість надали можливість відвідати всіх громадян України, які перебувають на території РФ і анексованого Криму", – пояснила Денісова.

 

З її слів, омбудсмен РФ запропонувала здійснити перший візит до міста Омська у суботу, 16 червня, де утримують українського "диверсанта" Дмитра Штиблікова. "Згідно з консульською конвенцією, ми і так маємо право відвідати Дмитра Штиблікова, тому що він є громадянином України. Ми його відвідаємо і без шоу навколо цього процесу, – прокоментувала Денісова. – Але у нас є ще Олег Сенцов, життя якого стоїть під загрозою".

 

Омбудсмен підкреслила, що в росіян теж є свій "чутливий" список. "Якщо Росія заявляє, що у них у пріоритеті візит до Вишинського (керівник редакції РІА "Новості", – Z), то у нас в пріоритеті візит до Олега Сенцова. Ми запропонували обмінятись візитами і працювати в такому форматі, але все відбувається по-іншому", – обурилася Людмила Денісова.

 

Згодом офіс уповноваженого поширив іще один прес-реліз, у котрому поінформував, що "ситуація з візитом уповноваженого Людмили Денісової до Олега Сенцова зрушила з мертвої точки".

 

Так, Людмила Денісова продовжує наполягати, щоб візит до політв’язня відбувся найближчим часом, або щоб принаймні російська сторона надала ґрунтовні докази реального стану його здоров’я. "Омбудсмен РФ зараз вимагає, щоб їй було надано все в письмовому варіанті, й тоді вона поділиться цією інформацією зі мною", – повідомила Денісова.

 

З її слів, тривають перемовини щодо того, щоб Олега Сенцова оглянули незалежні лікарі. Також сторони продовжать розглядати подальший графік візитів. "У понеділок зустрічаємось з Тетяною Москальковою і будемо складати «дорожню карту» наших візитів", – додала уповноважена.

 

15.06.2018