Дональд Трамп зустрівся з Кім Чен Ином.

 

Таким чином, відбувся перший в історії саміт США-КНДР.

 

 

У Сінґапурі у вівторок зранку розпочалася безпрецедентна зустріч президента США і лідера Північної Кореї. Перед її початком Дональд Трамп і Кім Чен Ин потисли один одному руки перед об'єктивами телекамер. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Спершу Дональд Трамп і Кім Чен Ин розмовляли сам на сам в присутності двох перекладачів, що було відступом від традиції, згідно з якою під час таких заходів є принаймні один з найближчих помічників президента США. Саміт триває в п'ятизірковому готелі Capella на курортному острові Сентоза.

 

Перша розмова двох лідерів тривала близько 35 хвилин. Після неї відбулася коротка прес-конференція. Дональд Трамп заявив: «Відчуваю себе чудово. У нас буде прекрасна дискусія і чудові відносини. У мене немає сумнівів». Кім Чен Ин, своєю чергою, сказав: «Не так просто було опинитися тут. Були перешкоди, але ми подолали їх, щоб бути тут».

 

Потім під час робочого обіду до співрозмовників долучилися  члени делегацій обох країн. З американського боку – державний секретар Майк Помпео, голова президентської адміністрації Джон Келлі, радник президента з питань національної безпеки Джон Болтон і амбасадор США на Філіппінах Сун Кім. З боку Північної Кореї – віце-президент КНДР Кім Йон Чоль, міністр закордонних справ Лі Йон Хо, колишній міністр закордонних справ Рі Су Йон.

 

Одним з центральних питань перемовин є майбутнє північнокорейської ядерної програми. Однак Кім Чен Ин кілька разів уникав відповіді на запитання журналістів про те, чи має він намір піти на денуклеаризацію Корейського півострова. США наполягають, щоб КНДР відмовилася від своєї ядерної зброї і розпочала процес передачі боєголовок третій стороні. Що зажадає в обмін на це Пхеньян, поки що незрозуміло. Північнокорейське інформаційне агентство ЦТАК перед зустріччю повідомило, що обговорити планують «встановлення нових відносин між КНДР і США відповідно до вимог зміненої епохи», мир з Південною Кореєю і ядерне роззброєння.

 

Трамп же на підписанні спільного документа повідомив, що очікує початку денуклеаризації Корейського півострова вже найближчим часом.

12.06.2018