Український режисер Леонід Кантер вчинив самогубство.

 

Український режисер, засновник низки мистецьких акцій Леонід Кантер у понеділок увечері вчинив самогубство. Його тіло знайшли на хуторі Обирок (Бахмацький район, Чернігівщина), поруч була передсмертна записка.

 

Інформацію про смерть Кантера, режисера документальних стрічок "Добровольці Божої чоти" і "Міф", підтвердила Чернігівська філія НСТУ.

 

 

"На хуторі Обирок на Чернігівщині пострілом в голову вчора ввечері вкоротив собі віку відомий український режисер Леонід Кантер. При собі залишив передсмертну записку", – повідомили на телеканалі.

 

Поліція Чернігівщини поінформувала: у понеділок увечері до правоохоронців надійшло повідомлення про те, що в домоволодінні одного з сіл Бахмацького району здійснив самогубство 36-річний чоловік.

 

"Негайно виїхала слідчо-оперативна група поліції, яка на місці події виявила труп чоловіка з наскрізним вогнепальним поранення в щелепу. Поряд з тілом правоохоронці виявили зброю", – поінформували в поліції.

 

Поліція трактує смерть Кантера як самогубство, кримінальну ж справу, згідно з вимогами законодавства, розпочато за статтею про вбивство.

 

"Чоловік мав смертельне поранення в щелепу. Характер поранення та передсмертна записка вказують на те, що це було самогубство", – сказав речник поліції області Сергій Бриль у коментарі "Громадському".

 

Леонід Кантер під час промо фільму "Міф"

 

Леонід Кантер до останнього виношував у собі багато планів, вів кілька проектів і начебто ніщо не видавало його бажання піти з життя. Зокрема, 1 червня Кантер закликав у себе у Facebook вийти на пікет-підтримку режисера Олега Сенцова. Вболівав за фільм "Міф", котрий розповідає про оперного співака Василя Співака, що загинув на Донбасі, – кілька днів тому Леонід анонсував, що вкінці червня деякі кінотеатри в деяких містах повторно покажуть "Міфа". 

 

Також він анонсував створення нового фільму – пригодницької стрічки "Людина з табуретом". "Поширюйте цю інфу, підписуйтесь на офіційну сторінку – і ми будемо тримати вас в курсі творчого процесу, адже він неймовірний:)", – писав Кантер 1 червня.

 

Як інформує місцеве видання "Високий вал", Леонід Кантер народився у Києві 27 липня 1981 року.

 

Закінчив Київський природничо-науковий ліцей №145.

 

На першому курсі університету (1998 р.) працював журналістом та ведучим у Національній телекомпанії України.

 

У 2003 році заснував кіностудію "Лізард Філмс", яка зняла близько 50 короткометражних, кілька повнометражних та документальних стрічок.

 

У 2007 році Леонід Кантер оселився на хуторі Обирок у Чернігівській області та перетворив його на мистецький хутір – творче поселення, де збирав друзів з усього світу, організовував фестивалі, мистецькі заходи, творчі школи та народні свята.

 

З табуретом

 

Кантер був активним мандрівником. У двотисячних разом із друзями мав тривалу мандрівку з табуретом, котру фільмував для кількох документальних стрічок, написав про неї книгу.

 

“Якщо не рахувати декількох поїздок у Росію, то моя перша серйозна мандрівка за кордон — до Атлантичного океану. Це був 2005 рік. Тоді ми з друзями заснували вуличний театр і ходили з виставами по всій Україні. Але потім вирішили, що треба їхати в світ. Так народилася ідея квесту «З табуретом до океану». Суть проста — віднести звичайну кухонну табуретку на береги чотирьох океанів. А для цього потрібно вирушити у подорож автостопом. Охочих виявилося семеро. У нас тоді був ще й додатковий стимул. Ми знімали документальні фільми і вирішили, що правильно було би знімати саме те, про що найбільше мрієш. Ми тоді мріяли про мандри, хотіли просто їздити по світу з друзями, як бременські музиканти, вивчати країни, людей, знімати про них історії, а також організовувати вистави”, – розповідав Кантер в інтерв’ю The Ukrainians.

 

Леонід мав сім'ю, був батьком трьох дітей.

 

05.06.2018