Джузеппе Конте знов отримав мандат на формування уряду.

Тож розпуск парламенту й ще одні позачергові вибори скасовуються.

 

 

Президент Італії Серджо Маттарелла у четвер, 31 травня, вдруге доручив 53-річному безпартійному професору цивільного права Джузеппе Конте сформувати склад нового кабінету міністрів країни. Про це повідомило італійське видання La Stampa з покликом на інформацію від адміністрації президента.

 

Маттарелла провів з Конте зустріч, на якій той ознайомив главу держави з новим списком кандидатів у члени уряду. Цей склад кабінету повинен бути приведений до присяги вже 1 червня ввечері.

 

Декількома годинами раніше представники італійської правопопулістської партії «Ліга» і лівопопулістського руху «5 зірок» зуміли узгодити новий склад уряду. Передбачають, що лідер «Ліги» Маттео Сальвіні обійме в ньому посаду міністра внутрішніх справ, а лідер руху «5 зірок» Луїджі ді Майо стане міністром економічного розвитку. Міністром економіки в кабінеті під керівництвом Конте тепер повинен стати професор економіки Джованні Тріа.

 

Нагадаємо, що перша спроба італійських популістів сформувати уряд провалилася в зв'язку з тим, що президент Італії відмовився затвердити на цій посаді радикального євроскептика Паоло Савону, який репрезентує «Лігу». Проте «Ліга» наполягає на тому, щоб Савона таки увійшов до кабінету на посаду міністра у справах Європи.

 

Після того як 27 травня Маттарелла відмовився затвердити попередній список Конте, він доручив сформувати тимчасовий уряд – до нових виборів – економістові Карло Коттареллі. Але той 31 травня заявив, що повертає мандат главі держави.

01.06.2018