Нобеліанти Світлана Алексієвич і Герта Мюллер вимагають звільнення Сенцова.

 

Більш як 360 відомих осіб підписалися під листом на ім'я канцлера Німеччини Анґели Меркель і міністра закордонних справ Гайко Мааса із закликом втрутитися у долю українського режисера Олега Сенцова, ув'язненого у Росії.

 

Підписи зібрано за лише три дні, розповіли аґенції "Укрінформ" ініціатори акції.

 

"Усього під листом поставили свої підписи 363 особи", – повідомили ініціатори.

 

У листі зазначено, що 11 травня 2014 року український кінематографіст і активіст Олег Сенцов і активіст Олександр Кольченко були заарештовані в анексованому Росією Криму за публічну критику вторгнення Росії на український півострів. Автори наводять деталі "політичного шоу-випробування".

 

Зазначають, що час від часу в масових медіях з'являються повідомлення про можливий обмін ув'язненими і навіть передбачаються "обмінні списки" між Україною і Росією. Процес переговорів йде дуже повільно, немає публічної інформації про досягнуті компроміси, а близько 64 українських політичних ув'язнених, як і раніше, перебувають у російських в'язницях.

 

"Громадяни України страждають від необґрунтованих умов тримання під вартою і зазнають тиску і тортур. Вони втрачають фізичне і психічне здоров'я і назавжди відокремлені від своїх сімей", – пишуть активісти.

 

Вони також наголошують на драматичному погіршенні стану здоров'я Сенцова у зв'язку з голодуванням. "Олег Сенцов не має бути жертвою політичної несправедливості в Росії. Ми закликаємо вас зробити все можливе, щоб урятувати життя Олега Сенцова й полегшити звільнення українських політв'язнів", – закликали підписанти листа.

 

Серед підписантів – лауреати Нобелівської премії Світлана Алексієвич і Герта Мюллер.

 

У числі співавторів – Юрій Андрухович, Сергій Жадан.

 

28.05.2018