Кремль мовчить. Сенцов вмирає

 

Український кінорежисер Олег Сенцов, який чотири роки тому був засуджений російським судом за звинуваченням втероризмі до 20 років позбавлення волі, оголосив у тюрмі безстрокове голодування.

 

Українця Олега Сенцова разом декількома іншими активістами арештували в Криму в травні 2014 року – в час, коли відбувалася анексія та окупація півострова Росією. Сенцова й інших українців звинуватили в підготовці терактів. Внаслідок сфабрикованого судового процесу всі обвинувачувані були засуджені. Сенцов, котрий був визнаний лідером «терористичного угруповання», отримав найсуворіший вирок – 20 років позбавлення волі. Відсутність доказів разом із заявою ключового свідка Г.Афанасьєва, що попередні свідчення проти Сенцова були отримані внаслідок катувань, викликало багато сумнівів щодо справедливості судового процесу. Ряд правозахисних організацій, між котрими і Amnesty International, не визнали справедливість суду, а звинувачення в тероризмі назвали «вигаданими». Олег Сенцов, як і його «спільник» Олександр Кольченко, визнані в’язнями сумління.

 

Звільнення Олега Сенцова вимагала не лише українська влада та політики, а й ряд світових знаменитостей. У різних заходах на підтримку українського кінорежисера брали участь Джонні Депп, Педро Альмодовар, Кшиштоф Зануссі та інші. Чехія теж не залишилась осторонь – в квітні 2017 колективний лист зі словами підтримки Олегові надіслали з Асоціації режисерів, сценаристів та драматургів. Але Кремль непохитний – Олег Сенцов, так само як і десятки інших політичних в’язнів, залишається в російських в’язницях.

 

«… якщо мені судилося стати цвяхом в труну тирана, я хотів би стати цим цвяхом. Будьте певні – цей цвях не зігнеться», – Олег Сенцов

Ілюстрація: Павел Філонов. "Голод". 1925 р.

 

Півтора року тому Сенцов писав з в’язниці: «… якщо мені судилося стати цвяхом в труну тирана, я хотів би стати цим цвяхом. Будьте певні – цей цвях не зігнеться». 14 травня 2018 року він зважився на найбільш радикальний протест, який взагалі є можливим у його ситуації. Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування, незважаючи на те, що раніше сам заявляв, що не вважає голодування дієвим засобом тиску на російську систему. Проте ситуація змінилася.

 

Сенцов вимагає звільнення всіх українських політичних в’язнів. Згідно зі словами адвоката, в нього вже немає надії на реальні дієві кроки з боку української чи російської влади. Страждати у в’язниці наступних 16 років немає сенсу. Кінорежисер заявив, що таким чином може хоча б посприяти звільненню інших українців. Навіть і, якби мав пожертвувати власним життям. Сенцов не приховує, що готувався до голодування. Теоретично людина може витримати без їжі більше місяця. Таким чином, голодування повинно збігтися в часі з початком Чемпіонату світу з футболу, який менш як через місяць розпочнеться в Росії. Можлива смерть політичного в’язня могла б викликати скандал і допомогти звільненню інших ув’язнених.   

 

Здається, що Олег Сенцов розпочав завідомо безнадійний поєдинок. Важко уявити, що вимоги українця будуть виконані – як і те, що в Кремлі раптом вирішать відпустити на волю понад 60 українських політв’язнів. З іншого боку, поведінка Сенцова ще раз підкреслює, що боротися за справедливість необхідно навіть тоді, коли шанси на успіх є мінімальними. За Вацлавом Гавелом: «Надія – це не переконання, що щось добре завершиться, а впевненість, що в цьому є сенс незалежно від того, чим це завершиться».

 

Олег Сенцов, як і інші в’язні, без сумніву, очікує, що громадянське суспільство в Україні, Росії та й Європі буде тиснути на Кремль. Справді, Захід все ще має достатньо методів впливу на Москву. Але наразі Сенцов залишається ізольованим у російській в’язниці. Фактично без комунікації з українськими дипломатами, яким неодноразово було відмовлено у зустрічах з в’язнем. І вже більш як тиждень без їжі. Проте, мабуть, із надією, що все добре завершиться.

 

Radko Mokryk

Kreml mlčí a Sencov umírá

Pritomnost. cz 22.05.2018

Для Z переклав з чеської автор.

На цю ж тему у чеських медіа: „Rád budu hřebíkem do tyranovy rakve.“ Ukrajinský režisér Oleg Sencov drží hladovku v ruském vězení"

 

23.05.2018