Іспанський суд заборонив  Карлесові Пучдемону балотуватися заочно.

Мовиться про обрання нового голови Женералітету  Каталонії.

 

                                             Карлес Пучдемон

 

Конституційний суд Іспанії в середу, 9 травня, взяв до розгляду позов уряду країни проти схваленої парламентом Каталонії реформи закону, яка передбачає можливість заочного обрання очільника реґіону. Цей крок суду означає автоматичне призупинення дії реформи до остаточного рішення КС, яке може бути ухвалене через кілька місяців. Про це повідомила газета El Mundo. Уряд Іспанії від самого початку виступав проти цієї реформи.

 

Зміну закону парламент провінції підтримав ще 4 травня. Реформа дала б змогу провести процедуру обрання голови каталонського Женералітету без особистої присутності кандидата в парламенті. Ця новація мала б дозволити затвердити екс-голову автономії Карлеса Пучдемона на посаді реґіонального лідера. Нагадаємо, що Пучдемон втік з Іспанії ще наприкінці жовтня 2017 року після референдуму про незалежність Каталонії.

 

Із грудня 2017 року каталонський парламент вже чотири рази намагався сформувати уряд, однак всі кандидати на посаду прем'єра перебувають або в ув'язненні, або поза межами Іспанії і не можуть повернутися в країну через кримінальне переслідування за організацію нелегітимного, з точки зору центральної іспанської влади, референдуму.

 

Якщо до 22 травня парламент Каталонії не визначиться з головою Женералітету, в реґіоні проведуть нові вибори. Прихильники незалежності побоюються, що таким чином вони втратять більшість в парламенті провінції.

10.05.2018