Латвія запроваджує мовні квоти на телебаченні.

Цей захід спрямований передовсім на протидію російським пропагандистським каналам.

 

 

Парламент Латвії в першому читанні підтримав поправки до законодавства, які передбачають вимогу, що 90 відсотків телемовлення в країні повинно вестися на мовами Європейської Унії. Таким чином, на думку авторів законодавчої ініціативи, передбачається «обмежити кремлівську пропаганду в Латвії». Про це повідомив інформаційний портал DELFI.

 

«Тривала нездатність відповідальних за галузь Міністерства культури і Національної ради електронних ЗМІ запропонувати вирішення проблеми призвела до того, що зараз потрібно вже гасити пожежу і терміново розробляти рішення щодо обмеження зростаючого впливу пропаганди Кремля», – заявила голова комісії парламенту з національної безпеки Інесе Лібіна-Еґнере (Inese Lībiņa-Egnere).

 

Раніше в квітні президент Латвії підписав законопроект щодо освітньої реформи, який передбачає переведення шкіл національних меншин – переважно це російські школи – на латиську мову навчання. Проти нововведень кілька разів проводили акції протесту. Їхній організатор – Російський союз Латвії. Національне бюро із захисту конституції республіки вважає, що ця організація пов'язана з Кремлем.

 

Населення Латвії становить майже два мільйони осіб, близько 500 тисяч мешканців країни називають себе росіянами.

04.05.2018