Останнього учасника терактів у Парижі засуджено в Бельгії до 20 років в'язниці.

Утім, його ще очікує процес у французькому суді.

 

 

Суд в Брюсселі ухвалив обвинувальний вирок учаснику терактів в Парижі в 2015 році Салахові Абдесламу. У понеділок, 23 квітня, 28-річного громадянина Франції марокканського походження засуджено до 20 років позбавлення волі за збройний спротив поліції і замах на життя поліціянтів за обтяжливих провину обставин. На процесі в Бельгії йшлося про перестрілку з брюссельської поліцією за три дні до його затримання, внаслідок якої було поранено трьох правоохоронців. Про це повідомило видання Le Monde.

 

Абдеслам на суді не був присутнім, оскільки перебуває у в'язниці у Франції, де очікує судового процесу за основним звинуваченням – за вчинення терактів у Парижі в листопаді 2015 року. Крім Абдеслама, вирок оголосили його спільникові Софьяну Аярі, котрий також не був присутнім на суді, позаяк перебуває у французькій в'язниці. Аярі також засуджено до 20 років в'язниці. Крім того, обидва засуджених мають виплатити грошові штрафи.

 

Після ухвалення вироку в Бельгії Абдеслам залишиться в попередньому ув'язненні у Франції. Розслідування у справі про паризькі теракти, скоріш за все, триватиме до 2019 року. У разі ухвалення обвинувального вироку французьким судом Абдеслам відбуватиме покарання в Бельгії щойно після закінчення терміну ув'язнення у Франції.

 

Нагадаємо, що внаслідок серії терактів 13 листопада 2015 року в Парижі загинули 130 осіб. У березні 2016 року Салаха Абдеслама затримали в Брюсселі. Через кілька днів після цього на летовищі «Завентем» (Zaventem), а також на станції метро «Мальбек» (Molenbeek) в Брюсселі були скоєні теракти, які забрали життя 32-х людей. Відповідальність за теракти взяло на себе терористичне угрупування «Ісламська держава».

 

Салаха Абдеслама вважають єдиним живим учасником паризьких терактів. Після терактів він переховувався в Бельгії і упродовж кількох місяців був одним з найбільш розшукуваних терористів у Європі.

23.04.2018