Влада Чехії видала російського гакера Сполученим Штатам.

Євгена Нікуліна вже екстрадували до США.

 

                                                  Євген Нікулін

 

30-річного Нікуліна звинувачують у гакерських атаках на LinkedIn, Dropbox та інші соціальні мережі. Його вже відправили до Сполучених Штатів літаком з Праги в ніч на п'ятницю, 30 березня – повідомляє радіо Český rozhlas з покликом на три незалежні джерела.

 

Місцева преса зазначає, що видача росіянина відбулася невдовзі після візиту до Чехії спікера Палати представників США Пола Раяна (Paul Ryan). Останній заявив, що Вашингтон чекає від Праги видачі Нікуліна саме Сполученим Штатам, а не Росії. «США мають право пріоритету зв'язку з тяжкістю злочину, а також за часом запиту на екстрадицію», – пояснив Раян журналістам.

 

Міністерство юстиції Чеської Республіки підтвердило інформацію про екстрадицію гакера. Прес-секретарка Міністерства Тереза Схейбалова (Tereza Schejbalová) написала про відправку Нікуліна до США в своєму мікроблозі в Twitter. Хоча раніше міністр юстиції Роберт Пелікан (Robert Pelikán) повідомляв, що президент Чехії Мілош Земан просив його відомство передати Нікуліна саме Росії.

 

Чеська поліція заарештувала Євгена Нікуліна в Празі в жовтні 2016 року. Затримання відбулося на підставі ордеру Інтерполу, виданого за запитом Сполучених Штатів. Незабаром після його арешту видати Нікуліна зажадала від Чехії також Росія, де проти гакера також порушили кримінальну справу. Утім, експерти припускають, що насправді Нікулін працював за завданням Кремля.

30.03.2018