Селищна рада відмовилась вшанувати пам’ять бійців УГА, щоби Польща не образилась.

 

Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» вимушено скасувало заходи зі вшанування пам’яті бійців УГА, що планували провести 25 березня у містечку Нижанковичі (Старосамбірський район Львівщини), передає Zaxid.net.

 

Заходи приурочували до чергової річниці переможних боїв Української галицької армії у 1918-1919 роках під час так званої «Вовчухівської офензиви». Вовчухівська операція, метою якої було оволодіти столицею ЗУНР, розпочалась 16 лютого 1919 року обстрілом польських передових позицій по лінії Судова Вишня — Городок і у Львові. 19 лютого 1919 року армійські групи «Ширець», «Рудки», Яворівська група перейшли в наступ під Бондарівкою, Малим Любінем, Дубовою Долиною і Вовчухами. Успішний початок операції був зупинений на вимогу Найвищої Ради держав Антанти, 22 лютого місія Антанти прибула до Ходорова. З 2 березня воєнні дії на українсько-польському фронті відновилися, 7 березня 1919 року українські війська продовжили розпочатий в середині лютого наступ. 15 березня поляки розпочали контрнаступ. Виснажені місячними наступальними боями українські війська змушені були відступати.

 

25 березня у Нижанковичах, як розповів голова Товариства «Пам’ять» Любомир Горбач, планували провести панахиду за борцями, загиблими за волю України, на сільському кладовищі, а опісля – театралізовану військово-історичну реконструкцію на площі біля Ратуші. Але жодних заходів не було.

 

«У п’ятницю я отримав листа від голови Нижанківської селищної ради Володимира Смолінського, в якому він мотивував відмову у проведенні такої реконструкції тим, що це може негативно вплинути на добросусідські українсько-польські відносини. Також було зазначено, що «категорично проти» наших заходів виступав депутат Старосамбірської райради та представники місцевої релігійної громади, однак їхніх прізвищ подано не було», – повідомив Любомир Горбач.

 

Він додав, що Товариство вирішило не доводити цієї ситуації до конфлікту, тому заходи скасували. Проте, як зазначив Любомир Горбач, він має намір звернутися до Львівської ОДА та Старосамбірської РДА з пропозицією провести громадські слухання, під час яких можна було б досягнути компромісу і забезпечити можливість вшанувати українських героїв.

 

«Я вважаю, що ніхто не має права забороняти вшановувати наших героїв, завдяки яким ми живемо на нашій землі», – сказав він.

 

Згадувані заходи товариство «Пам’ять» хотіло б перенести на 20-21 квітня 2018 року.

 

 

26.03.2018