Волкер: Мета Москви – насадити Україні проросійський уряд.

 

Спеціальний представник Державного департаменту США в Україні Курт Волкер заявив, що Росія має прийняти фундаментальне рішення – вийти із Донбасу.

 

Про це він сказав в інтерв’ю польському виданню Gazeta Wyborcza.

 

Пан Волкер, зокрема, підкреслив, що він не вважає конфлікт на Донбасі «сурогатною війною». «Це війна між Україною, котра захищає свою цілісність, та Росією, яка є агресором», – наголосив американський посланець.

 

«Хочу сказати дуже ясно — за те, що сталося на східній Україні і в Криму, відповідає Росія. В Донбасі триває справжня війна, гинуть українські солдати. Це величезний тиск на Україну, яка мусить захищати свою територію», – зазначив Курт Волкер.

 

«Росія мусить тепер прийняти фундаментальне рішення про те, щоб відійти зі східної України. Мир є в руках Москви», – закликав представник Держдепу.

 

США пропонуватимуть, щоб миротворчі сили з мандатом ООН зайшли на Донбас замість російських військ. «Вони мали би захищати територію і населення, контролювати роззброєння і українсько-російський кордон, щоб через нього не переправлялись озброєння і війська. Це не означає, що кордон буде закритий для торгівлі чи звичайних людей. Необхідно вивести російських солдатів з Донбасу, бо вони не можуть перебувати там разом з миротворчими силами, які мають підпорядковуватися спеціальному представникові генерального секретаря ООН», – наголосив Волкер.

 

Відповідаючи на питання про те, чого чекає Москва від України, посланець американської дипломатії сказав, що «головною метою є повернути в Київ проросійський уряд». «Результат парадоксально зворотний. В Україні спостерігається зростання націоналістичних настроїв, країна об'єдналася. Війна призвела до того, що Росія стала синонімом ворога. Цього раніше не було», – перелічив Волкер.

 

Він звернув увагу на те, що «тривала окупація Донбасу означає не тільки втрату впливу на молодше покоління українців, яке виросло, знаючи Росію виключно як агресора». Курт Волкер наголосив, що агресія Росії на Донбасі ще й дорого коштує – збитки від санкцій та охолодження стосунків із ЄС та США, витрати на воєнщину «і, зрештою, – російські жертви».

 

«Взамін за цей конфлікт Росія нічого не отримує. Тому я сподіваюся, що вона піде на мирну передачу Донбасу на підставі мінських домовленостей і погодиться на миротворчі сили ООН», – заявив Волкер.

 

Відповідаючи на питання про Крим, Курт Волкер дав зрозуміти, що то не є пріоритетом для Вашингтона.

 

«Це інше питання. В Криму нема війни, не гинуть люди. З іншого боку, східну Україну Росія анексувати як Крим не хоче. Звичайно, ми не визнаємо порушення цілісності територіальної України і не можемо забути про Крим. Санкції, накладені на Росію за анексію півострова, будуть збережені», – зазначив представник Держдепу.

 

09.03.2018